Băsescu: Sperăm că după Chicago elementele antirachetă din România vor fi parte a sistemului NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la finalul întrevederii cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că speră că la summit-ul de la Chicago elementele scutului antirachetă american care vor fi amplasate în România vor fi menţionate ca parte a sistemului interimar al NATO.

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sperăm că după Chicago elementele antirachetă din România vor fi parte a sistemului NATO

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am menţionat că, până la intrarea în NATO, România a fost o ţară care nu a avut o securitate garantată. Abia după intrarea României în NATO avem cu toţii sentimentul că securitatea României este bine garantată şi asigurată. Cu certitudine, ştim că securitatea nu se face cadou. Şi că atunci când eşti într-un club care are ca obiectiv securitatea colectivă trebuie să ai propriile contribuţii", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a adăugat că în acest context a discutat cu secretarul general problema scutului antirachetă "care va avea elemente poziţionate pe teritoriul României, în relaţia bilaterală cu SUA".

"Am exprimat speranţa că la summit-ul de la Chicago acestea vor fi menţionate ca fiind parte a sistemului interimar antirachetă al NATO, ieşind din statutul de sistem bilateral în relaţia România-SUA", a explicat preşedintele.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că România este "un aliat constant". "Ne-aţi oferit contribuţii de valoare în Afganistan şi Kosovo şi în protejarea poporului libian. Solidaritatea dumneavoastră şi angajamentul sunt chiar mai valoroase în aceste momente dificile economic, deoarece România ştie că securitatea noastră este valoroasă", a spus el.

Secretarul general a mai spus, referindu-se la summit-ul de la Chicago, că se anunţă un an important pentru NATO.

"Trebuie să construim o alianţă capabilă să se confrunte cu provocările din ziua de azi şi să ofere de asemenea securitate viitorului", a declarat Rasmussen.

Băsescu: Participăm deja la 31 de proiecte "smart defense" în cadrul NATO

"Legat de «smart defense», aici vă pot informa că la nivel NATO există 168 de programe. România participă deja la 31 din aceste programe care vizează punerea împreună a resurselor. Mai multe state NATO îşi pun resursele împreună pentru a-şi atinge obiectivele", a explicat Traian Băsescu.

El a adăugat că România va continua să se implice în toate proiectele "smart defense", apreciind că "acestea înseamnă mai puţine costuri şi mai multă eficienţă".

"De altfel, cred că este una dintre cele mai valoroase iniţiative care au apărut la nivel NATO de la preluarea mandatului de către domnul Rasmussen", a adăugat preşedintele.

La rândul său, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a referit la proiectele de "smart defense", spunând că un excelent exemplu de astfel de proiect este amplasarea pe teritoriul României a unor elemente ale scutului antirachetă.

"Poate că nu vom putea să cheltuim mult pentru apărare, dar trebuie să cheltuim mai bine şi să cheltuim împreună. Acest lucru este «smart defense»", a spus el.

"România este deja parte a unor proiecte de acest fel. Veţi găzdui scutul, un exemplu excelent de «smart defense» unde aliaţii oferă bunuri pentru capacităţile NATO. Veţi apăra împotriva unor ameninţări în creştere, şi la Chicago sperăm să anunţăm capacitatea operativă interimară pentru sistemul de apărare", a mai spus secretarul general al NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici