Băsescu: SRI trebuie pus zdravăn sub control, iar pentru DNA trebuie legea răspunderii magistraţilor

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că SRI trebuie pus "zdravăn" sub control printr-o comisie parlamentară "extrem de puternică", iar instrumentul prin care poate fi controlat DNA este legea răspunderii magistraţilor.

Urmărește
5470 afișări
Imaginea articolului Băsescu: SRI trebuie pus zdravăn sub control, iar pentru DNA trebuie legea răspunderii magistraţilor

Băsescu: SRI trebuie pus zdravăn sub control, iar pentru DNA trebuie legea răspunderii magistraţilor (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Traian Băsescu a susţinut la România TV că este evident că sunt probleme în ce priveşte controlul civil asupra activităţii serviciilor secrete, lucru care poate fi rezolvat, în opinia sa, printr-o comisie parlamentară de control "extrem de puternică". "SRI trebuie pus zdravăn sub control", a subliniat fostul şef de stat.

În privinţa DNA, el este de părere că acesta poate fi controlat prin adoptarea legii răspunderii magistraţilor.

"Instrumentul nu este punerea DNA sub control parlamentar, ci instrumentul este legea răspunderii magistraţilor", a precizat fostul preşedinte, adăugând că adoptarea acestei legi ar însemna încetarea multor cazuri de abuz.

Referitor la declaraţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora România este condusă de DNA şi SRI, ţinta acestora fiind îndepărtarea ALDE din viitorul Parlament, Băsescu a spus amuzat că nu crede că ALDE este o ţintă.

"Vreau să vă dau câteva exemple în care arătăm că nu suntem stat de drept, iar domnul Iohannis nu-i străin de acest lucru", a arătat liderul PMP.

El a amintit de decizia definitivă din dosarul familiei Iohannis referitor la una din case, în urma căreia preşedintele a spus că nu este mulţumit, iar apoi s-a aprobat revizuirea şi mutarea procesului. De asemenea, fostul preşedinte a susţinut că fostul preşedinte ANI Horia Georgescu a fost "încătuşat" pentru că a insistat în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis.

Liderul PMP a reluat astfel tema statului mafiot, subiect comun cu fostul adversar Călin Popescu Tăriceanu, care i-a cerut în mod public şefului statului să verifice informaţiile prezentate anterior de Băsescu.

Tăriceanu i-a cerut lui Iohannis să-şi asume responsabilitatea demiterii şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea, în cazul în care afirmaţiile fostului preşedinte sunt reale, în vreme ce Băsescu ceruse demiterea prim-adjuncţilor SRI şi SIE.

''În România, statul de drept este funcţional, iar declaraţiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului şi, alături de întreaga opinie publică, aşteptăm efectele pozitive ale activităţii acestora. În acelaşi timp, etichete de tip stat mafiot pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituţii şi, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice importante în statul român să-şi asume rolul pentru care au fost numite sau alese'', a fost răspunsul lui Iohannis după ce Tăriceanu i-a cerut să verifice declaraţiile lui Băsescu potrivit cărora DNA şi SRI au scăpat de sub orice control civil.

Tăriceanu s-a arătat dezamăgit de răspunsul pe care l-a primit de la preşedinte, afirmând că Iohannis "nici nu vede şi ceea ce vede se face că nu vede" pentru că este "produsul sistemului".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici