Preşedintele comisiei prezidenţiale, Cristian Vlădescu, a declarat că raportul comisiei, care se numeşte "Raport pentru un sistem de sănătate bazat pe nevoile cetăţeanului şi pacientului", identifică şase arii majore de intervenţie, de la finanţarea domeniului până la "politica medicamentului" şi propune 19 recomandări.
Şeful statului a declarat că, din cele 19 recomandări, poate deja enunţa 10 dintre ele, deşi nu este de specialitate.El a ţinut să îi asigure pe membrii comisiei de faptul că "declaraţiile potrivit cărora distrugerea economiei naţionale, pentru că se dau bani la sănătate şi educaţie, sunt doar minciuni propagandistice".
Băsescu a adăugat că, de fapt, deficitul de cont curent şi incapacitatea gestionării resurselor sunt cele care presează spre inflaţie.
"România nu este în situaţia în care ni se tot prezintă Ungaria", a spus Traian Băsescu, explicând că ţara vecină a contractat credite comerciale pentru a construi, "în parteneriat public-privat, autostrăzi, în condiţii de rating C".
Şeful statului a explicat, de asemenea, că "o parte din bugetul Ungariei se duce, în prezent, către rambursarea acestor credite", menţionând că România nu se află în această situaţie."Nu se poate pune semnul egal între bugetul României şi bugetul Ungariei", a spus Băsescu.
El a ţinut să adauge că, dacă se stabileşte că domeniile sănătăţii şi educaţiei sunt prioritare, atunci există resurse, "fără a afecta nici măcar un kilometru de austradă", însă numai în condiţiile în care, pentru creşterile de salarii, se cere în schimb performanţă.
Şeful statului a mai spus că în discursul public din România, sănătatea şi educaţia sunt considerate a fi "consum", şi puţini sunt cei care îşi dau seama că aceste domenii sunt, de fapt, "investiţii".