- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (20.03.2013, 14:03)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Susţinem Sarajevo pentru negocierile de aderare la UE, cu condiţia respectării angajamentelor
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România susţine Bosnia şi Herţegovina pentru începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, dar numai dacă sunt îndeplinite angajamentele autorităţilor de la Sarajevo privind criteriile politice de la Copenhaga.
Urmărește
125 afișări
Nebojša Radmanović şi Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Aflat în vizită de stat în România, preşedintele de la Sarajevo, Nebojša Radmanović, a avansat în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele Băsescu, ca termen posibil pentru aderarea ţării sale la UE următorii "cinci-şase ani", după începerea propriu-zisă a negocierilor.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că acest termen este "realist cu condiţia respectării de către Sarajevo a angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"În ceea ce ne priveşte, am reafirmat susţinerea fără rezerve a Bosniei Herţegovina pentru începerea procesului de negociere în vederea intrării în UE. Cu siguranţă însă, făcând menţiunea că acest proces nu este posibil, începerea negocierilor, fără atingerea unor obiective care ţin în principal de criteriile de la Copenhaga, criteriile politice", a afirmat Băsescu.
El a adăugat că şi experienţa aderării României la UE indică faptul că orice angajament asumat faţă de Comisia Europeană trebuie respectat. "Fie că problema este legată de revizuirea Constituţiei, fie de alte elemente care ţin de statul de drept, aceste obligaţii trebuiesc respectate. Eu i-am prezentat propria noastră experienţă când am crezut că sunt suficiente angajamentele şi pe urmă ne-am trezit că un angajament devine o obligaţie care nu mai poate fi anulată sau amânată în relaţia cu Uniunea Europeană", a menţionat Băsescu.
El a făcut referire în context la scrisoarea comună transmisă în februarie autorităţilor din Bosnia şi Herzegovina de către comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, privind faptul că principalele obligaţii din foaia de parcurs asumată de Sarajevo în iunie 2012 nu au fost îndeplinite.
Băsescu a menţionat disponibilitatea României de a împărtăşi şi practic experienţa sa instituţională către autorităţile bosniace privind negocierea aderării la UE. "Am afirmat că România susţine în general politica uşilor deschise atât pentru NATO, cât şi pentru Uniunea Europeană, având în vedere că securizarea Balcanilor este un element de securitate naţională pentru România. Cu toţii ne aducem aminte cât de greu ne-a fost şi cât de departe au stat investitorii de România în timpul conflictului iugoslav, spre exemplu", a spus Băsescu.
Nebojša Radmanović a mulţumit României pentru că este printre prietenii ţării sale şi a apreciat drept "utile" sfaturile preşedintele Băsescu, pe care l-a informat despre situaţia actuală din ţara sa. El a adăugat însă că în rândul populaţiei din ţara sa "ar putea apărea o stare de spirit de scepticism faţă de Uniunea Europeană dacă se tărăgănează integrarea".
În scrisoarea comună transmisă în februarie, Ashton şi Fule şi-au exprimat "îngrijorarea faţă de lipsa de progrese" a Bosniei şi Herţegovina în drumul său de apropiere de UE. Cei doi oficiali UE au arătat că factorii politici bosniaci nu au îndeplinit angajamentele asumate în iunie 2012 privind modificarea Constituţiei ţării şi a legii electorale pentru a elimina discriminările faţă de minorităţile naţionale şi înfiinţarea de către cele două entităţi ale ţării, federaţia croato-musulmană şi cea sârbă, a unui mecanism comun de relaţionare statală cu UE.
Dacă autorităţile bosniace vor îndeplini aceste obligaţii în următoarea perioadă, atunci vor putea depune până la sfârşitul 2013 solicitarea oficială privind deschiderea negocierilor de aderare la UE, mai arătau Fule şi Ashton.
Bosnia şi Herţegovina a încheiat în iunie 2008 Acordul de Stabilizare şi Asociere cu Uniunea Europeană, însă nu a primit încă statutul de ţară candidată la aderarea în UE, la fel ca ţările vecine Serbia, Muntenegru şi Republica Macedonia.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe