Băsescu: Trebuie să menţinem obiectivul aderării la zona euro în 2015. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la TVR că trebuie menţinut obiectivul privind intrarea în zona euro în 2015, menţionând că a avut discuţii în acest sens cu premierul Emil Boc şi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful statului a declarat că ritmul reformelor trebuie menţinut pentru realizarea acestui obiectiv.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Trebuie să menţinem obiectivul aderării la zona euro în 2015. Vezi aici declaraţiile preşedintelui

Băsescu: Trebuie să menţinem obiectivul aderării la zona euro în 2015 (Imagine: Cristina Nichitus/Arhiva Mediafax Foto)

El a spus la TVR 1 că decizia va fi luată, vineri, de Guvern.

Băsescu a precizat că a ţinut să îşi exprime în discuţiile cu premierul şi cu guvernatorul BNR punctul de vedere privind menţinerea obiectivului 2015 pentru intrarea în zona euro.

Îngrijorarea lui Jeffrey Franks legată de alegerile din 2012 este aceeaşi cu a mea

► Am văzut declaraţia domnului Jeffrey Franks. Să fiu foarte sincer, este aceeaşi îngrijorare pe care o am şi eu. Din acest motiv, am insistat mult - Guvernul a fost de acord, ca de altfel şi Banca Naţională - ca perioada premergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu un acord cu FMI şi cu UE.

► Nu e suficientă doar reforma în Justiţie cu Codurile, doar reforma în educaţie, doar reforma pe piaţa forţei de muncă cu Codul Muncii şi reglementările dialogului social, ci trebuie să continue.

► Trebuie să continuăm în zona regiilor pentru că sectorul privat s-a ajustat pe perioada crizei, sectorul guvernamental s-a ajustat - peste 100.000 de locuri de muncă au fost reduse, s-au redus salariile. Din păcate, acestea au fost soluţiile. Dar marile regii nu. Şi vă pot spune că va fi obiectiv major al programului restructurarea regiilor

Guvernul României a stabilit de comun acord cu FMI şi CE modul de calcul al deficitului

► Informaţiile mele despre problema cu Eurostat sunt cele pe care le au toţi. Cel mai improtant lucru este ca imediat experiţii Eurostat să vină în România ca să clarificăm neînţelegerea, dacă există.

► Modul de calcul al deficitului a fost stabilit încă din programul anterior cu Fondul, de comun acord Fond şi Comisie Europeană, pe de-o parte, şi Guvernul României pe de altă parte, iar deficitul s-a stabilit a fi calculat pe cash, adică diferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şi ce se cheltuieşte. Şi de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-am împrumutat.

► Avem un aranjament cu CE şi cu Fondul, pe de-o parte. Dacă Eurostat-ul are dubii, este esenţial să vină cât mai repede pentru că a crea dubii cu privire la corecta raportare este în neregulă.

► Ce vă pot garanta este că autorităţile române vor fi maxim deschise pentru clarificarea cifrelor pentru că o eventuală neclarificare pune România într-o situaţie foarte dificilă

► Formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa României, există doar rezerve.

► România a început să fie bine cotată din punct de vedere al evoluţiilor, toate articolele şi aprecierile internaţionale sunt pozitive. Eu personal îmi voi asuma acest risc al fluierăturilor. Fără o Românie performantă nu vom putea asigura bunăstarea.

Reforma trebuie să continue în zona marilor regii

► Reforma statului trebuie să continue în zona marilor regii, care trebuie să devină mai competitive, în contextul în care deţin 25-30% din economie. Marile regii nu s-au reformat.

► Restructurarea regiilor este un element prioritar al programului cu FMI, al cărui termen de stabilire este luna septembrie.

► În contextul în care sectorul privat s-a restructurat, în actuala situaţie economică, şi a devenit mai eficientă, trebuie restructurate şi marile regii, pentru ca România să fie mai competitivă în UE.

► Guvernul va trebui să fie tăios, chiar dacă urmează un an electoral.

Obiectivul de intrare în spaţiul Schengen este anul 2011

Nu cred că este obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj a României, ca să-şi facă jocurile politice. Am refuzat şi intrarea în derapaj cu costuri politice enorme şi pentru mine şi pentru Guvern.

► Din câte ştiu, este un raport pozitiv. În PE , în plen, aprobarea va fi dată undeva în jurul datei de 6 iunie pentru că între timp trebuie validat raportul Bulgariei în Comisia Sch-Eval. Este un procedeu tehnic care trebuie parcurs şi de Bulgaria, iar noi nu am abordat niciodată decuplarea de Bulgaria.

► Dacă în iunie PE aprobă intrarea celor două ţări în Spaţiul Schengen, ne rămâne luna iulie sau septembrie pentru o decizie cu privire la data intrării.

► De ce spun iulie sau septembrie? Pentru că în Parlament este planificată dezbaterea pe 6 iunie, iar Consiliul JAI se reuneşte pe 9 iunie - cel care poate decide data. Este prea devreme, pe de-o parte. Pe de altă parte, toate statele aşteaptă raportul pe MCV, care o să apară undeva la mijlocul lunii iulie. Ceea ce înseamnă că cel mai probabil se va stabili o dată de intrare ori în luna iulie - ceea ce nu cred, pentru că este simultan cu apariţia raportului - ori în consiliul JAI din septembrie.

► Eu rămân optimist că România va intra în Spaţiul Schengen în acest an. Întârzierea majoră - dincolo de nemulţumirile exprimate politic - a fost generată de problemele nerezolvate în timp util de Bulgaria. Dar mergem împreună.

► Regulile Schengen trebuie consolidate pentru a diminua nu numai traficul de droguri, spre exemplu, dar pentru a diminua circulaţia necontrolată a cetăţenilor care nu au drept de circulaţie în Spaţiul Schengen - imigraţia ilegală, cu alte cuvinte. Or aceste reguli trebuie întărite.

► Dar punctul nostru de vedere este: dacă România şi Bulgaria sunt pregătite şi dacă în baza raporturilor pe MCV dobândesc şi încredere în noi, intrăm şi noi în Schengen şi schimbăm regulile după intrarea României şi Bulgariei.

Ioan Botiş trebuie să-şi lămurească situaţia

► Avem legi, avem instituţii. Domnul ministru Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească problemele, fie că este vorba de ANI, fie că este vorba de DNA. Dacă premierul mi-ar fi propus un ministru convenabil pentru portofoliul Muncii, aş fi emis decretul de numire imediat. Nu se poate lega soarta unui Guvern de remanierea unui ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici