Băsescu: Voi desemna un premier în care să am încredere

Şeful statului a declarat, luni seară, la B1 TV, că obiectivul său este ca, după alegeri, să propună Parlamentului un premier în care să aibă încredere şi care să fie capabil să negocieze împreună cu partidele o majoritate, arătând că nu are încredere în Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Voi desemna un premier în care să am încredere

Băsescu: Voi desemna un premier în care să am încredere (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele a menţionat că desemnarea unui prim-ministru, după alegerile parlamentare, este "o chestiune de încredere".

Traian Băsescu a spus că liderul liberal Călin Popescu Tăriceanu candidează, "în mintea PNL", la funcţia de premier al viitorului guvern, iar liderul social-democrat Mircea Geoană candidează pentru acest post "în mintea unora din PSD".

La întrebarea moderatorului, "Şi în mintea dumneavoastră?", Băsescu a răspuns: "Nu".

Şeful statului a adăugat că trebuie să desemneze un premier în care să aibă încredere şi care să fie un om care să nu creeze conflicte între partide.

Întrebat despre Theodor Stolojan, cel de-al treilea candidat anunţat de partide pentru funcţia de premier, Băsescu a spus că acesta nu a fost implicat într-o campanie care să-l facă să nu aibă încredere în el în 2007 şi că a fost într-o "poziţie de susţinere".

"Dar asta nu înseamnă că Stolojan e singura soluţie", a continuat el.

Băsescu a menţionat că ceilalţi doi candidaţi la acest post nu îndeplinesc criteriul încrederii preşedintelui.

Moderatorul a întrebat dacă s-a născut în România acela care să fie prim-ministru şi care să guverneze fără să abuzeze de ordonanţe de guvern, Băsescu răspunzând: "Da, eu îl ştiu".

Traian Băsescu a mai spus că, potrivit Constituţiei, preşedintele este cel care are decizia în legătură cu desemnarea după alegeri a premierului, iar acesta din urmă este cel care negociază majoritatea cu partidele.

El a menţionat că, potrivit Constituţiei, dacă Legislativul nu validează de două ori la rând Cabinetul, atunci preşedintele poate dizolva Parlamentul.

"Obiectivul meu este să desemnez, să propun Parlamentului un premier în care să am încredere şi care, la rându-i, să poată constitui, pin negociere cu partidele, o majoritate solidă", a afirmat Băsescu, subliniind că este esenţial ca România să aibă un guvern puternic, care să stimuleze reformele structurale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici