Băsescu: Vom încerca să introducem votul prin corespondenţă, în sprijinul românilor din străinătate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că se va încerca introducerea votului prin corespondenţă pentru a facilita românilor din străinătate exprimarea opiniei politice şi a anunţat suplimentarea programelor menite să consolideze ataşamentul acestora faţă de ţara de origine.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Vom încerca să introducem votul prin corespondenţă, în sprijinul românilor din străinătate

Băsescu: Vom încerca să introducem votul prin corespondenţă, în sprijinul românilor din străinătate (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Diplomaţia română va continua să acţioneze pentru liberalizarea accesului cetăţenilor săi pe piaţa europeană a muncii şi contez şi aici pe cooperarea statelor membre. În sprijinul românilor care aleg să trăiască temporar sau permanent în străinătate, vom încerca să introducem votul prin corespondenţă pentru a le facilita exprimarea opiniei politice", a declarat Traian Băsescu, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

El a anunţat suplimentarea programelor menite "a susţine şi a promova integritatea culturală, lingvistică şi spirituală românească în vederea consolidării ataşamentului românilor din afara graniţelor faţă de ţara de origine, pentru a-i încuraja să se implice în dezvoltarea ei pe termen lung".

"În acelaşi timp, vom coopera cu partenerii externi pentru tratarea corectă a naţionalilor noştri, fără generalizări inoportune, dar cu sancţionarea individuală în baza legii a actelor infracţionale", a mai spus şeful statului.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, la TVR Internaţional, că doreşte ca Legea votului prin corespondenţă să fie adoptată în 2011, astfel încât să poată fi în vigoare în 2012, an electoral.

Baconschi anunţa, în 28 decembrie, lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegărorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. El preciza că procesul de elaborare a textului a implicat constularea, din partea MAE, a AEP şi a MAI, dar şi a unor profesori universitari sau experţi în cadrul ONG-urilor, precum şi parlamentari.

Ministrul arăta că votul prin corespondenţă este o necesitate democratică, având în vedere faptul că, în acest moment, peste 3 milioane de români au reşedinţa sau domiciliul în străinătate. El motiva, totodată, necesitatea unui astfel de proiect de lege invocând faptul că limitarea dreptului de vot doar la secţiile de vot genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea şi, pe de altă parte, implica şi costuri foarte mari.

Potrivit lui Baconshi, la ultimele alegeri a fost făcut un efort considerabil pentru a deschide 294 de secţii de votare, în condiţiile în care nu se pot prezenta la vot, în medie, mai mult de 5% din membrii comunităţilor româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici