- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu vrea altă împărţire administrativ-teritorială
Preşedintele Băsescu, prezent, joi, la constituirea Comisiei pentru analiza regimului constituţional, a declarat că împărţirea administrativă a ţării este depăşită.
Băsescu vrea altă împărţire administrativ-teritorială (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele a solicitat membrilor Comisiei un punct de vedere referitor la ce ar trebui revizuit în legea fundamentală astfel încât statul să fie funcţional.
Şeful statului a spus, de asemenea, că doreşte un punct de vedere referitor la împărţirea administrativă a ţării, pe care el o consideră depăşită.
Băsescu a spus că motivul constituirii Comisiei este necesitatea ca "specialişti neutri" să privească în Constituţie şi în regimul politic al ţării pentru a identifica lucrurile care ar trebui revizuite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
"M-ar interesa punctul de vedere al dumneavoastră referitor la ce ar trebui revizuit astfel încât statul să fie funcţional", a spus Băsescu.
El a menţionat că, mai mult decât de posibilitatea de deblocare a crizelor instituţionale, ar fi interesat de un punct de vedere referitor la împărţirea administrativ-teritorială a ţării, despre care a spus că o consideră "depăşită".
În opinia sa, actuala împărţire administrativ-teritorială a României nu corespunde nevoilor de dezvoltare şi, din această cauză, există dificultăţi în absorbirea fondurilor europene.
Traian Băsescu a mai spus, referindu-se la demersul de constituire a acestei comisii, că nu poate fi vorba despre scrierea unei noi Constituţii, atribut care aparţine exclusiv Parlamentului, ci de elaborarea unor documente care să conţină o analiză prin care să fie identificate deficienţele actualei legi fundamentale şi, separat, propuneri de soluţii pentru rezolvarea acestora.
Băsescu a menţionat că l-ar interesa ca aceste documente să fie elaborate "în timp rezonabil", astfel încât să poată fi puse la dispoziţia Parlamentului şi să fie supuse dezbaterii publice.
Şeful statului a spus că demersul este util, având în vedere că "aceşti trei ani au arătat deficienţe consistente ale Constituţiei".
La rândul său, preşedintele Comisiei de analiză a regimului politic şi constituţional din România, Ioan Stanomir, i-a mulţumit şefului statului pentru invitaţia adresată membrilor comisiei de a face parte din aceasta. El a subliniat că Traian Băsescu are dreptate când vorbeşte despre necesitatea modernizării statului, care nu poate fi făcută decât prin modernizarea Constituţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.