Băsescu vrea ca parlamentarii să se pensioneze la 65 de ani, nu la 63

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, propunând ca vârsta de pensionare a parlamentarilor să fie 65 de ani, şi nu 63 cum prevede actul normativ.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Băsescu vrea ca parlamentarii să se pensioneze la 65 de ani, nu la 63

Băsescu vrea ca parlamentarii să se pensioneze la 65 de ani, nu la 63

Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Băsescu precizează că "Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor referitoare la vârsta de pensionare a parlamentarilor, prin stabilirea acestei vârste la 63 de ani şi a unui stagiu de cotizare de 30 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei, prin excepţie de la dispoziţiile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale".

Prin promovarea acestei noi reglementări se urmăreşte eliminarea discriminărilor de orice fel dintre femei şi bărbaţi, prin respectarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în regimurile profesionale de securitate socială (instituit prin Directiva 86/378/CEE), se arată în comunicat.

Şeful statului arată că eliminarea de către acest nou act normativ a discriminărilor de orice fel dintre parlamentarii care sunt femei şi cei care sunt bărbaţi, prin respectarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi în regimurile profesionale de securitate socială, este un fapt demn de apreciere. Cu toate acestea, preşedintele consideră că regimurile speciale - cu deosebire în cazul parlamentarilor, adică al reprezentanţilor aleşi ai cetăţenilor - trebuie să difere în cât mai mică măsură de regimul general, respectiv de regimul aplicat restului populaţiei.

Conform comunicatului, preşedintele Băsescu are în vedere ca, în noul act normativ propus spre promulgare, să se prevadă nu numai aplicarea pentru ambele categorii de parlamentari, respectiv, parlamentarul bărbat şi parlamentarul femeie, al unuia şi aceluiaşi nivel care este specific fiecăruia dintre cei doi indicatori - indicatorul vârstă de pensionare şi indicatorul durată a stagiului de cotizare - dar şi faptul că, în cazul fiecăruia dintre cei doi indicatori, nivelul acestuia trebuie să fie identic cu nivelul cel mai înalt stabilit pentru acest indicator prin legea generală a pensiilor, adică prin Legea 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor actuale ale Legii 19/2000, precizează şeful statului, aceasta înseamnă ca nivelul indicatorului vârstă de pensionare să fie de 65 de ani, iar nivelul indicatorului durată a stagiului de cotizare să fie de 35 de ani.

Traian Băsescu consideră că această abordare este justificată de o serie de argumente, care trebuie să reprezinte şi baza unui nou set de politici publice coerente reflectate prin acte normative, de care România are nevoie urgentă. În acest sens, preşedintele aminteşte evoluţia demografică îngrijorătoare care s-a înregistrat în România în ultimii 17 ani şi care se caracterizează, în principal, prin reducerea numărului populaţiei şi, mai ales, prin reducerea ratei fertilităţii totale până la un nivel şi pe o perioadă atât de lungă încât, chiar dacă, în viitorul imediat, s-ar înregistra o ameliorare semnificativă a acesteia, totuşi, în viitoarele câteva decenii, numărul populaţiei va continua să se reducă. În paralel cu aceste fenomene, explică şeful statului, se înregistrează îmbătrânirea populaţiei, ca expresie a creşterii ponderii populaţiei mai în vârstă în totalul populaţiei, reducerea numărului şi a ponderii populaţiei active, creşterea vârstei medii a populaţiei active, precum şi alte fenomene demografice de natură structurală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici