- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Vreau să asigur că nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Boc, că nu se va abate de la litera şi spiritul Constituţiei şi că va lua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analiza şi va decide.
Băsescu: Vreau să asigur că nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
"Aş vrea să asigur orice analist, ziarist, cetăţean al României, că nu mă voi abate de la litera şi spiritul Constituţiei", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că va lua în considerare punctele de vedere ale partidelor, le va analiza şi va decide.
Băsescu a spus că obiectivul său este să se limiteze la maximum perioada de criză politică, "dacă acest lucru va fi posibil în relaţia cu partidele parlamentare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Preşedintele a anunţat că a invitat partidele la consultări, începând cu ora 17.00.
"Am invitat partidele să începem procesul de consultare, aşa cum prevede Constituţia, proces care începe astăzi la 17.00 şi se va termina în cursul serii, cel puţin într-o primă etapă", a spus şeful statului.
Băsescu a invocat articolele constituţionale în baza cărora se vor desfăşura consultările şi procedurile de desemnare a noului Cabinet.
Articolul 85 din Constituţie stabileşte că preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Primii aşteptaţi la Cotroceni sunt reprezentanţii minorităţilor naţionale, între 17.00 şi 17.30, urmaţi de UDMR, între 17.45 - 18.15, PNL între 18.30 şi 19.00, PSD+PC de la ora 19.15, la 19.45, iar ultimii vor fi reprezentanţii PDL, de la ora 20.00.
Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, marţi, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO