Termenul pentru dezbatere şi adoptare a iniţiativei de Senatul s-a împlinit la 23 martie, aceasta fiind trimisă plenului de Comisia juridică cu un raport suplimentar de respingere.
„Iniţiativa legislativă se consideră adoptată prin împlinirea termenului (…) şi urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare în calitate de cameră decizională”, a spus în plen preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăricenau, care a condus şedinţa de marţi.
Iniţiatorii, 26 de membri ai PSD, UNPR şi independenţi, printre care Ilie Sârbu, Gabriela Firea, Mihai Fifor, Sorin Ilieşiu, Doina Fedorovici, Constantin Mitu, Alexandru Cordoş, au precizat în proiect că scopul acestei interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist.
„Prin prezenta lege, organizaţiile politice cu caracter comunist sunt interzise. Scopul aceste interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist care a funcţionat în ţara noastră între anii 1945 şi 1989, acesta fiind cel mai criminal regim politic din Europa postbelică – cu un număr de victime situat oficial între 500.000 şi 2.000.000, cifră record dacă o raportăm la numărul populaţiei -, România fiind totodată unica ţară în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului: peste 1100 morţi şi peste 3300 răniţi”, se arată în această propunere legislativă.
Iniţiativa legislativă prevede că aderarea la o organizaţie politică cu caracter comunist se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 6 ani, constituirea unei asemenea organizaţii se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar sprijinirea sub orice formă a acesteia se va pedepsi tot cu închisoare, de la 2 la 4 ani. De asemenea, se menţionează că şi „tentativa se pedepseşte”.