- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BEC a repins alte cereri de anulare a alegerilor din 15 iunie
BEC a respins, miercuri, un număr de 18 de cereri de anulare a alegerilor din 15 iunie în diferite localităţi pe motiv de fraudă electorală, în multe cazuri fiind invocat că rezultatul scrutinului ar fi fost influenţat prin mită electorală.
BEC a repins alte cereri de anulare a alegerilor din 15 iunie (Imagine: Mediafax Foto)
Solicitările de reluare a turului doi al alegerilor în diverse circumscripţii electorale au fost respinse fie pentru că semnatarii nu au reuşit să probeze acuzaţiile, fie pentru că probele au fost considerate ca fiind "insuficiente" sau "neconcludente" ori pentru că autorii solicitărilor nu aveau calitatea să ceară anularea alegerilor.
Astfel, BEC a respins contestaţia formulată de PDL – organizaţia judeţeană Constanţa, care a cerut anularea alegerilor desfăşurate în data de 15 iunie în oraşul Eforie, judeţul Constanţa, pe motiv că "procesul de votare a fost puternic influenţat de numeroase fraude electorale comise de către reprezentanţii candidatului PSD la funcţia de primar". Contestatorul a susţinut că fraudele electorale au constat în "cumpărarea de opţiuni de vot" în favoarea candidatului Ion Ovidiu Brăiloiu, cu sume cuprinse între 20 şi 500 de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Cei care au susţinut existenţa fraudei electorale au adus în sprijinul acuzaţiilor declaraţii ale unor persoane care au spus că au luat bani pentru a vota candidatul PSD împotriva voinţei lor.
În urma analizării contestaţiei, BEC a stabilit că PDL nu a anexat la cererea formulată suficiente probe din care să se poată trage concluzia că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă.
BEC a respins, de asemenea, o cerere de anulare a alegerilor în comuna Măgura, judeţul Bacău, formulată de PNL – filiala Bacău, membrii Biroului apreciind că semnatarii nu au anexat la respectiva solicitare suficiente probe din care să rezulte existenţa unei fraude. În acest caz, a fost reclamat faptul că electoratul ar fi fost indus în eroare prin dare de bani pentru cumpărarea voturilor, semnatarii cererii menţionând că, în acest sens Poliţia a încheiat un proces-verbal constatator.
PNL Bacău a depus ca probă un CD cu înregistrări ale declaraţiilor făcute de mai multe persoane cărora li s-ar fi oferit bani pentru a vota un anumit candidat, liberalii susţinând că cererile pentru urna mobilă au fost făcute de o persoană neidentificată şi nu de alegătorii aflaţi în neputinţă de a se deplasa. Contestatorii au menţionat, de asemenea, că, în urma sesizărilor făcute, a fost întocmit un dosar penal, care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, în care s-a demarat efectuarea de acte prealabile.
BEC a respins ca nefondată şi cererea de anulare a alegerilor în comuna Câmpuri, judeţul Vrancea, formulată de PSD – filiala Vrancea, în care se invoca faptul că alegătorii ar fi primit, în ziua votului, bani şi alte produse din partea candidatului PDL la funcţia de primar.
O altă cerere de anulare a alegerilor care a fost respinsă de BEC s-a referit la alegerile din data de 15 iunie din oraşul Babadag, adresată de PDL – organizaţia judeţeană Tulcea. PDL a reclamat că un număr de 50 de persoane instituţionalizate în Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică din Babadag (CRRNB) ar fi fost aduse la vot de către reprezentanţii PSD Babadag şi au fost înscrise în listele suplimentare, deşi o parte dintre aceste persoane şi-au stabilit reşedinţa în localitate cu mai puţin de trei luni înainte de data alegerilor.
Membrii BEC au respins şi o cererere de anulare a alegerilor din circumscripţia electorală Racoviţa, judeţul Sibiu, în care se reclama faptul că persoana care a obţinut cele mai multe voturi în turul II de scrutin pentru funcţia de primar, Florina Peciu-Florianu, nu ar fi avut domiciliul în unitatea administrativ teritorială unde a candidat pentru acestă funcţie. Contestatorul a transmis BEC, ca probă, declaraţia pe proprie răspundere a acestui candidat, precum şi declaraţia de acceptare a candidaturii, în care erau menţionate datele de stare civilă şi domiciliul acesteia.
Potrivit hotărârii adoptate de BEC, actele depuse "nu au făcut dovezi pertinenete şi concludente" în dovedirea fraudei electorale, aşa cum este ea definită de lege, probele prezentate nefiind suficiente ca BEC să admită contestaţia.
Ca şi în zilele anterioare, membrii BEC au respins mai multe cereri de anulare a alegerilor făcute, în nume propriu, de candidaţii partidelor pentru funcţia de primar, în condiţiile în care legea prevede că acest drept îl au numai partidele şi alianţele care au propus candidaţi şi candidaţii independenţi.
Astfel, au fost respinse, printre altele, cereri de anulare a alegerilor făcute de candidatul PDL pentru funcţia de primar al localităţii Mihalţ (judeţul Alba) şi de candidatul PDL la funcţia de primar al comunei Lunca (judeţul Teleorman). Tot pentru lipsă de calitate a fost respinsă şi cererea de blocare a validării alegerilor în comuna Guşoeni, judeţul Vâlcea, adresată BEC de mai mulţi locuitori ai comunei, în care se reclama faptul că, în ziua votării în al doilea tur de scrutin, primarul ales ar fi oferit bani cetăţenilor în scopul alegerii sale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO