- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BEC explică de ce a anulat alegerile de la Ştefăneşti
Numărul mare de alegători cărora le-a fost îngrădit dreptul de a vota în Ştefăneşti este de natură să modifice rezultatul alegerilor şi atribuirea mandatelor, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al BEC, care a prezentat motivarea hotărârii BEC privind anularea alegerilor în această localitate.
BEC explică de ce a anulat alegerile de la Ştefăneşti (Imagine: Mediafax Foto)
BEC a pronunţat acestă hotărîre ca urmare a contestaţiilor formulate de PRM - Filiala Ştefăneştii de Jos, Partida Rromilor Pro Europa - Sucursala Ştefăneştii de Jos, PNL - Organizaţia Ştefăneştii de Jos, PC - Filiala Ştefăneştii de Jos, PNG-CD Ilfov, prin care aceste formaţiuni politice solicitau anularea alegerilor desfăşurate la 1 iunie în circumscripţia electorală 37, comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilvov, pe motiv de fraudă electorală şi organizarea unui nou scrutin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
În urma deciziei BEC, au fost anulate alegerile pentru primar, consiliul local, pentru consiliul judeţean şi pentru preşedintele consiliului judeţean.
Potrivit lui Marian Muhuleţ, probele administrate de contestatari au condus la concluzia că în circumscripţia 37 Ştefăneştii de Jos votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraudă de natură de a modifica atribuirea mandatelor.
"În privinţa incidentelor referitoare la procesul de votare, au fost declanşate verificări de către organele abilitate, fiind deja constatate unele încălcări ale legii. Anularea alegerilor ca urmare a fraudei este, însă, o măsură administrativă care nu este condiţionată de stabilirea, în prealabil, a răspunderii penale", a subliniat purtătorul de cuvînt al BEC.
Conform declaraţiilor lui Muhuleţ, principalele nereguli invocate în contestaţiile depuse la BEC invocau faptul că în comună au fost organizate numai două secţii de votare, la care erau arondaţi aproximativ 1.200 de alegători, respectiv 2.400 de alegători, faptul că procesul de votare s-a desfăşurat cu foarte mare greutate din cauza blocării accesului alegătorilor în secţiile de votare de către susţinătorii unuia dintre partidele politice, care au pătruns în număr masiv, încă de la ora 7.00, în localurile secţiilor de votare.De asemenea, a fost reclamată staţionarea nepermisă în zona de acces către secţiile de votare a persoanelor care deja votaseră, în scopul de a obstrucţiona exercitarea dreptului la vot de către ceilalţi alegători, conduita necorespunzătoare a preşedintelui secţiei de votare care a fost de natură a afecta rezultatul votului, precum şi refuzul nejustificat de aprobare a cererilor de deplasare a urnei speciale, deşi fuseseră anexate acte doveditoare a imposibilităţii de a se deplasa de către alegători.
Alte aspecte semnalate la BEC referitoare la votul din Ştefăneştii de Jos au fost înscrierea unui număr semnificativ de alegători pe listele suplimentare şi a unui număr mare de alegători care şi-au stabilit reşedinţa în comună în perioada imediat anterioară alegerilor, existenţa unor grupuri organizate care exercitau presiuni în zona secţiilor de votare în scopul de a influenţa exerciţiul dreptului de vot, înregistrarea unor incidente violente în perimetrul secţiilor de votare, fapt care a determinat intervenţia forţelor de ordine şi suspendarea procesului de votare.
Ca probe în susţinerea cererilor de anulare a voturilor au fost depuse declaraţii autentificate şi tabele cu semnăturile persoanelor care au fost împiedicate să voteze, precum şi cererile persoanelor care au solicitat urna specială.
El a spus că la BEC a fost transmisă şi o adresă de la Inspectoratul General al Poliţiei, care a comunicat Biroului că, în urma verificărilor preliminare a listelor suplimentare, s-a constatat că o persoană a votat de două ori, trei persone au votat deşi aveau aplicată pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a vota, iar şase persoane, înregistrate ca prezente la vot, nu figurează în baza de date a Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.
Biroul Electoral Central a decis, miercuri, anularea scrutinului de duminică din comuna ilfoveană Ştefăneşti şi repetarea alegerilor din această localitate, în 15 iunie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.