Berceanu: Cred 100% că Băsescu va candida

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declară, într-un interviu, că personal crede 100% că Traian Băsescu va candida pentru un nou mandat la Cotroceni, dar e convins că acesta nu a luat încă o decizie, iar întrebat dacă aceasta este o strategie a şefului statului spune că "totul e o strategie".

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Berceanu: Cred 100% că Băsescu va candida

Berceanu: Cred 100% că Băsescu va candida (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"Eu personal cred 100% că preşedintele va candida, dar din moment ce preşedintele a spus că nu a luat încă o decizie, rămâne un semn de întrebare. Eu, spre deosebire de ei (n.red. - parlamentari), mai am încă vreo 2.500 de semne de întrebare şi atunci nu mă gândesc numai la acel semn de întrebare. În orice caz, dacă va exista o astfel de întâlnire, nu cred că preşedintele le va spune, băieţi, m-aţi chemat aici, staţi să vă spun tot ce am de gând să fac. Nu. Preşedintele îşi conduce activitatea şi cariera politică aşa cum consideră dumnealui, nu cum îl întreabă proaspeţii senatori şi deputaţi", a spus ministrul Transporturilor, într-un interviu pentru Cotidianul.

El precizează că "PDL nu e deloc în expectativă", "e într-o foarte tare campanie şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale", "ca toată lumea".

În ceea ce priveşte ce se va întâmpla dacă se va ajunge la indicele de şomaj de peste 10%, caz în care şeful statului a spus că nu mai candidează, Radu Berceanu precizează că democrat-liberalii au câţiva candidaţi "care sunt la fel de pregătiţi ca şi Geoană şi Crin Antonescu".

El se dă ca exemplu pe sine, precizând că nu are "vreo tresărire în legătură cu Crin Antonescu sau în legătură cu Geoană", afirmând că "după ce au ajuns preşedinţi de partid, şi-a adus lumea aminte că există".

Întrebat de ce nu a rostit numele liderului partidului, premierul Emil Boc, care, potrivit unui raport al Ambasadei Austriei, ar fi fost prezentat de către Băsescu drept rezervă pentru prezidenţiale, Berceanu a spus că Ambasada Austriei "joacă de mai multă vreme o piesă cu scrisoarea pierdută şi o joacă în mai multe stagiuni".

"Ceea ce nu cred că trebuie să fac eu referiri la aşa ceva. Tot pierd o grămadă de scrisori, care nu ştiu cine le scrie, dar e clar că cineva le pierde. Bănuiesc că cineva e pus să le scrie şi cineva e pus să le piardă. Mă interesează prea puţin. Aia a fost aşa o chestiune care o lansează cineva şi pe urmă toată lumea sare s-o comenteze", a afirmat Radu Berceanu, precizând că în partid nu s-a pus niciodată problema rezervei la prezidenţiale.

"Niciodată. Nici măcar după ce a apărut chestia aia", a menţionat Berceanu.

El spune că democrat-liberalii sunt "foarte ferm convinşi" că preşedintele va candida.

Radu Berceanu a dat de înţeles că vorbeşte frecvent cu preşedintele Băsescu, fiind întrebat dacă în acest caz nu ştie cu exactitate dacă acesta va candida la un nou mandat.

"Nu. Pentru că sunt convins că preşedintele nu a luat încă o decizie. De ce să ne grăbim, când mai sunt alte chestiuni de rezolvat? (...) Domne, dar de ce să stabilesc eu ceva cu nu ştiu câtă vreme înainte, când vor Geoană, Antonescu, presa? Eu stabilesc când vreau eu să stabilesc", a răspuns ministrul PDL.

Întrebat "Nu e o strategie a preşedintelui?", Radu Berceanu a răspuns: "Totul e o strategie. Nu-nţeleg de ce la Geoană nu e o strategie şi la Băsescu e o strategie? De ce nu se întreabă nimeni de ce au decis ăştia atât de devreme să candideze? Nici unul, nici altul dintre băieţii ăştia doi nu candidează la Preşedinţie. Amândoi candidează pentru locul doi, care le este deosebit de important, pentru că, dacă Crin Antonescu ajunge în turul doi, atunci el va lua tot ceea ce înseamnă non-Băsescu, care s-ar putea să fie 40 şi ceva la sută. Şi atunci el se întoarce în partid şi zice: „Cât aţi luat, mă, la parlamentare? 13%. Eu am luat 40, mă, sunt tare! Să nu mai suflaţi prin partid!“. La fel şi Geoană, care ştie că, dacă ajunge în turul doi, atunci o să vină şi alte voturi şi o să zică: „Mă, cât aţi luat voi? 28%. Eu am luat 42. Mai suflă cineva cu preşedinţia partidului? Ia, hai, mucles!“.

În ceea ce priveşte o remaniere în cazul realegerii lui Băsescu, Berceanu spune că "remanierea se poate întâmpla oricând", că nu trebuie să ne aşteptăm la o remaniere, dar aceasta poate să aibă loc, din punct de vedere constituţional, oricând "pe 8, pe 9, pe 10, în cinstea lui 11 iunie când a fost naţionalizarea".

El se referă la o declaraţie a liderului PSD Mircea Geoană, potrivit căreia dacă va ajunge preşedinte va judeca actuala majoritate PDL- PSD prin prisma situaţiei sociale şi economice şi în funcţie de realităţile electorale ale momentului.

"Actuala coaliţie are potenţial să continue, să-şi facă datoria. Eu cred că rezultatul prezidenţialelor este mult mai important decât numele primului-ministru sau majoritatea din Parlament. Cred că preşedintele care va conduce România va avea mai multe lucruri de făcut, în sensul de a aduce naţiunea noastră într-o logică de coerenţă şi solidaritate", susţine Berceanu că ar fi spus Geoană.

"Am păstrat-o aicea (n.red. - sub formă de SMS în telefonul mobil) că s-ar putea pe 1 decembrie să i-o arăt. Da? Bă, n-ai spus tu că preşedintele ăla nou trebuie să vadă dacă majoritatea asta mai e bună, e într-o logică de coerenţă şi vrăjeală, tralala. Eee, păi hai să facem ce-ai spus! N-ai ajuns tu preşedinte, dar poate că-i corect ce-ai spus. Să ne mai gândim o dată dacă „logica de coerenţă şi stabilitate“ în noua lumină... Că dacă scoţi, pardon, câte-o prostie, îţi rămâne vorba. N-aţi văzut că Pinalti şi-a înregistrat porecla la OSIM? Poate că şi Geoană se gândeşte la chestia asta", adaugă Berceanu.

Întrebat dacă la 1 decembrie va fi renegociată majoritatea guvernamentală, Berceanu a întrebat la rândul său: "Cine-a spus chestia asta?".

"Nu ştiu. Eu am văzut o declaraţie a lui Geoană care mi-a plăcut mult şi am păstrat-o în telefon. Mai păstrez şi altele", a adăugat ministrul.

Despre "noua aşezare politică din toamnă" Berceanu spune că probabil că va depinde de cum va fi situaţia economică din România la momentul acela şi "de gradul de mizerie care se va revărsa în campanie".

"Adică dacă lucrurile o să înceapă să direcţioneze şi către Guvern şi către partea astalaltă, atuncea s-ar putea să fie mai greu să se păstreze de către oricine ceva. (...) ~la care o să iasă preşedinte o să decidă. Dar dacă lucrurile or să se ducă şi spre Guvern, atuncea o să fie mai greu. Eu sper să nu se ducă pentru că şi-aşa avem o mare problemă, că-n loc să ne ocupăm de criză, de chestii economice, de făcut un pic de treabă în ţara asta, cât de cât aşa, noi ne ţinem de probleme electorale de diverse feluri şi stiluri cât se poate de adânc", a spus Radu Berceanu.

În ceea ce priveşte scoaterea PSD de la guvernare, Berceanu nu crede că o să se întâmple lucrul ăsta până la prezidenţiale.

"Până una-alta, Guvernul merge bine, adică chiar mai bine decât mă aşteptam eu", a conchis el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici