În ultimele trei luni, Biden şi membrii administraţiei sale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Israelului de a-şi extinde aşezările în Cisiordania. Colonizarea ilegală a generat un val de violenţa între israelieni şi palestinieni.
Cel mai îngrijorător pentru Casa Albă a fost însă planul lui Netanyahu de a remodela sistemul judiciar israelian pentru a oferi guvernului un control mai mare asupra numirilor la Curtea Supremă. Decizia a propulsat Israelul într-o criză naţională cu proteste masive care l-au forţat pe Netanyahu să amâne punerea în aplicare.
Biden, care îl cunoaşte pe Netanyahu de aproximativ 40 de ani, a fost direct cu el în apeluri telefonice private, spun colaboratorii, în timp ce îşi exprimă public sprijinul pentru Israel, cel mai puternic aliat al SUA din Orientul Mijlociu.
„Principala premisă operaţională faţă de acest guvern israelian este evitarea oricând şi oriunde a unei confruntări publice cu Netanyahu”, a declarat Aaron David Miller, analist specializat pe Orientul Mijlociu de la Centrul de reflecţie Carnegie Endowment for International Peace.
Congresul SUA nu a dorit o critică deschisă la adresa premierului israelian, în pofida manevrelor neconstituţionale adoptate de acesta deoarece Statele Unite depind de Israel într-o regiune în care ameninţara Iranului este în creştere.
Administraţiile americane s-au ferit de mult timp să critice Israelul, în parte din cauza puterii grupurilor de lobby pro-israeliene de la Washington, a rolului său de aliat apropiat şi a sprijinului de care se bucură ţara în rândul cetăţenilor americani.