Biden s-a simţit trădat de principalii lideri democraţi: nu dacă, ci când va anunţa că renunţă

Preşedintele Joe Biden este furios de modul în care partidul încearcă să îl forţeze să plece, spun două surse citate de NBC, în timp ce democraţii din Congres cred tot mai mult că întrebarea este când, nu dacă, îşi va încheia preşedintele campania pentru al doilea mandat.

Urmărește
892 afișări
Imaginea articolului Biden s-a simţit trădat de principalii lideri democraţi: nu dacă, ci când va anunţa că renunţă

Biden s-a simţit trădat de principalii lideri democraţi: nu dacă, ci când va anunţa că renunţă

Preşedintele Joe Biden se simte personal rănit şi trădat de modul în care atât de mulţi democraţi, inclusiv unii dintre cei mai importanţi lideri ai partidului, l-au lăsat baltă în timp ce se confruntă cu cea mai mare criză din cariera sa politică, potrivit a două surse familiare de la democraţi.

În privat, mulţi dintre aceşti lideri şi-au exprimat îndoielile cu privire la calea de urmat.

Singurul comentariu public al fostului preşedinte Barack Obama a venit a doua zi după dezbaterea dezastruoasă a lui Biden de luna trecută, când a scris pe Twitter „Se întâmplă să avem dezbateri proaste” şi a vorbit despre virtuţile fostului său vicepreşedinte. În privat, însă, Obama este îngrijorat.

Bill şi Hillary Clinton nu au făcut nimic public în afară de un tweet la scurt timp după dezbaterea din 27 iunie.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, şi liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, ambii din New York, precum şi reprezentanta Nancy Pelosi, D-Calif, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, au petrecut săptămâni ascultând îngrijorările membrilor lor şi transmiţându-le lui Biden şi campaniei sale. În mod public, toţi trei au declarat că sprijină orice decizie luată de Biden, dar chiar şi în spatele uşilor închise, nu le-au spus democraţilor din Congres să îl susţină pe Biden şi nici nu le-au dat vreo îndrumare cu privire la ceea ce ar trebui să facă.

Răspunsurile lor au fost remarcabile şi au avut reverberaţii în întregul partid. De obicei, liderii congresmeni au dat dovadă de o loialitate neclintită faţă de Biden în momente dificile.

Biden are o istorie de zeci de ani cu Pelosi şi Schumer, lucrând îndeaproape cu aceştia în timpul mandatului său în Congres şi în două administraţii pentru a trece legi monumentale.

Sursele au declarat că Biden se simte supărat de modul în care partidul a încercat să îl îndepărteze. O sursă apropiată lui Biden i-a criticat pe liderii democraţi seniori pentru că „[ni l-au] dat pe Donald Trump”.

„Putem să ne amintim cu toţii pentru un minut că aceiaşi oameni care încearcă să îl îndepărteze pe Joe Biden sunt aceiaşi oameni care ni l-au dat literalmente pe Donald Trump? În 2015, Obama, Pelosi, Schumer l-au dat la o parte pe Biden în favoarea lui Hillary; au greşit atunci şi greşesc şi acum”, a declarat sursa pentru NBC News.

Sursa a indicat sondajele din alegerile din 2016, care arătau că Hillary Clinton conduce cu până la 9 puncte.

„Cum au funcţionat toate acestea pentru toată lumea în 2016? Poate că ar trebui să învăţăm câteva lecţii din 2016; una dintre ele este că sondajele sunt BS - întrebaţi-o doar pe secretarul Clinton. Şi doi, poate, doar poate, Joe Biden este mai apropiat de americanii reali decât Obama-Pelosi-Schumer?”, a adăugat sursa într-un limbaj neobişnuit de tranşant care reprezintă opiniile celor mai apropiaţi de Biden.

Tăcerea liderilor democraţi l-a lăsat pe Biden slăbit şi singur, creând un vid pe care democraţii l-au umplut cu un flux constant de îndoieli şi întrebări.

Solicitată să comenteze, campania a trimis NBC News la declaraţiile de joi ale directorului adjunct de campanie, Quentin Fulks, care a promis că Biden rămâne în cursă.

„El nu se clatină cu privire la nimic”, a spus Fulks în Milwaukee. „Campania noastră merge înainte, creând o viziune şi un contrast între Proiectul 2025 şi ceea ce am văzut în ultimele trei zile aici, în Milwaukee - agenda extremă a republicanilor - şi pe asta ne concentrăm. Nu există planuri de înlocuire a preşedintelui Biden pe buletinul de vot, iar preşedintele Biden este conştient că aceasta este o cursă cu o marjă de eroare”.

Schumer, atunci când a fost întrebat, a declarat public: „Sunt cu Joe”. Jeffries a declarat într-o scrisoare recentă că a împărtăşit cu Biden „întreaga amploare” a opiniilor democraţilor din Cameră. Şi Pelosi a spus că este decizia lui Biden. Toţi trei au precizat că îl vor sprijini pe Biden dacă va candida, fără să le spună colegilor să îşi atenueze scepticismul.

Pentru partidul său, aceasta a creat un sentiment de purgatoriu. Biden a insistat, în mod repetat şi cu emfază, că nu părăseşte cursa. Dar mulţi democraţi refuză să accepte un refuz, iar numărul constant de apeluri pentru ca Biden să se retragă - şi comentariile călduţe ale liderilor partidului - alimentează convingerea în partid că problema nu este închisă.

Joi seară, senatorul Jon Tester din Montana, unul dintre cei mai vulnerabili membri ai partidului care doresc să fie realeşi, a devenit al doilea senator şi al 22-lea democrat din Congres care îi cere lui Biden să se retragă din cursă.

Deşi sunt împrăştiaţi prin ţară în timpul vacanţei congresului, democraţii se unesc în jurul ideii că nu este o chestiune de dacă Joe Biden renunţă la candidatura, ci când, potrivit mai multor surse.

Un strateg democrat a declarat că mulţi membri ai partidului sunt din ce în ce mai nerăbdători ca lupta din interiorul partidului să se încheie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici