- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIO: Aurescu, recomandat de carieră şi de succesul de la Haga pentru postul de ministru de Externe
Diplomat de carieră, Bogdan Aurescu, în vârstă de 36 de ani, nominalizat pentru postul de ministru de Externe în Cabinetul Croitoru, lucrează în MAE din 1996 şi este artizanul succesului României în procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental.
BIO: Aurescu, recomandat de carieră şi de succesul de la Haga pentru postul de ministru de Externe (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Potrivit site-ului Ministerului de Externe, Aurescu şi-a început activitatea în MAE în cadrul Direcţiei Juridice şi Tratate, ca referent relaţii.
Între 1998 şi 2003, a ocupat succesiv funcţiile de consilier în cadrul Cabinetului Ministrului, director de cabinet, director adjunct, director al Direcţiei Juridice şi Tratate, director general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice.
În perioada 2003-2004 a deţinut, în cadrul MAE, funcţia de subsecretar de stat - Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar în intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Începând din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând - pe tot parcursul procedurilor - activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009. Are, în prezent, gradul diplomatic de ministru-consilier.
Este membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei şi reprezentant supleant al României la Comisia Dunării.
Este de asemenea preşedintele Secţiei de Drept Internaţional a Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale şi al Ramurii Române a "International Law Association" (Londra), redactor-şef al Revistei Române de Drept Internaţional, precum şi membru al Colegiului de Redacţie al revistei Curierul Judiciar.
Bogdan Aurescu este, din 2004, lector universitar în cadrul Catedrei de Drept Public a Facultăţii de Drept - Universitatea din Bucureşti (unde a predat sau predă Drept Internaţional Public, Drept Diplomatic şi Consular, Organizaţii şi Relaţii Internaţionale, Jurisdicţii Internaţionale) debutând în activitatea didactică în anul 1998.
A mai predat cursuri de drept internaţional public şi dreptul tratatelor şi în cadrul altor instituţii academice precum Academia Diplomatică/Institutul Diplomatic Român şi Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative.
De asemenea, tot din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea "Nicolae Titulescu" din Bucureşti pentru predarea cursului de Jurisdicţii Internaţionale la programul de Master de Drept Internaţional şi European. În iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universităţii din Hamburg, în cadrul mobilităţii ERASMUS Teaching Staff (TS).
Este doctor în ştiinţe juridice, specializarea drept, cu calificativul "foarte bine" şi distincţia « Summa cum laude », cu teza "Conceptul de suveranitate şi supremaţia dreptului internaţional" (2003).
Bogdan Aurescu a absolvit Colegiul Naţional "Sfântul Sava" (1992), Facultăţile de Drept (1996, cu Diplomă de Merit) şi Istorie (1998) ale Universităţii din Bucureşti, Institutul Franco-Român de Dreptul Afacerilor şi Cooperare Internaţională "Nicolae Titulescu - Henri Capitant" (1996) şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti (2000).
În 2002 a primit din partea MAE "Diploma de merit pentru contribuţie de excepţie la activitatea diplomatică a României" şi a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. În 2007 i s-a conferit distincţia Ordinul Meritul Diplomatic în grad de Cavaler.
Este autor sau co-autor al unui număr de 14 volume în domeniul dreptului internaţional şi a câteva zeci de articole publicate în reviste româneşti şi străine, cum ar fi "Revista Română de Drept Internaţional", "Analele Universităţii din Bucureşti-Seria Drept", "Annuaire Français de Droit International", "The International Journal of Marine and Coastal Law", "Helsinki Monitor. Security and Human Rights", "European Yearbook of Minority Issues", "Revue Hellenique de Droit International", "Chinese Journal of International Law". Ca membru supleant (expert independent) al Comisiei de la Veneţia, a fost sau este raportor sau co-raportor pentru opt rapoarte, opinii sau studii ale acestei instituţii.
Bogdan Aurescu vorbeşte fluent limbile engleză şi franceză.
S-a născut la 9 septembrie 1973 şi este necăsătorit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.