BIO: Cristian Diaconescu, de la Ministerul Justiţiei la Externe

Ministrul de Externe propus de PSD, vicepreşedintele Cristian Diaconescu, a mai deţinut în 2004 funcţia de ministru, dar un alt portofoliu, al Justiţiei, la nivel parlamentar fiind preşedintele Comisiei de apărare din Senat.

Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului BIO: Cristian Diaconescu, de la Ministerul Justiţiei la Externe

BIO: Cristian Diaconescu, de la Ministerul Justiţiei la Externe (Imagine: Mediafax Foto)

Cristian Diaconescu este născut în 2 iulie 1959. A absolvit, în 1983, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept. În acelaşi an a devenit judecător la Judecătoria Sectorului Agricol Ilfov şi începând cu anul 1984 până în anul 1990 la Judecătoria Sectorului 4 din Bucureşti. Este membru PSD începând cu anul 2002. Este căsătorit şi are o fiică, Cora-Alexandra

Diaconescu a fost Ministru al Justiţiei în perioada 10 martie - 28 decembrie 2004.

În perioada 1990 - 2000 a deţinut numeroase funcţii în Ministerul Afacerilor Externe printre care: diplomat în Delegaţia Permanentă, ulterior Misiunea Permanentă a României la OSCE; coordonator al secţiei de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE; diplomat în Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, adjunct al şefului misiunii pentru domeniile politico-militar şi de securitate ale OSCE; director al Direcţiei OSCE şi de Cooperare cu Structurile Subregionale din Ministerul Afacerilor Externe; director general al Direcţiei Generale Juridice şi Consulare din Ministerul Afacerilor Externe; şef de delegaţie la reuniunile privind Dimensiunea Umană a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva şi Comisia Dunării.

În anul 2000, luând în considerare experienţa sa în negocierile internaţionale, Ministerul Afacerilor Externe i-a încredinţat o importantă misiune internaţională, numindu-l Secretar general adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) şi ambasador en pied în această organizaţie.

În anul 2001 a fost numit în funcţia de secretar de Stat pentru Afaceri Bilaterale în cadrul Ministerul Afacerilor Externe. Această funcţie a fost îndeplinită în paralel cu funcţia de negociator şef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, pentru Tratatul Politic de bază între România şi Federaţia Rusă, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei pentru tratatele şi acordurile bilaterale privind regimul frontierelor, protecţia minorităţilor şi readmisia, precum şi în domeniul măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii în Europa. Începutul anului 2004, an hotărâtor pentru procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, i-a adus nominalizarea ca Secretar de Stat pentru Afaceri Europene.

În paralel cu cariera profesională Cristian Diaconescu a desfăşurat şi o activitate didactică şi ştiinţifică ca membru fondator în Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation, secretar ştiinţific al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, profesor în cadrul Colegiului Naţional de Apărare şi în cadrul Institutului de Drept şi Relaţii Internaţionale unde a susţinut cursuri privind tematica securităţii şi cooperării europene şi euro-atlantice. În anul 2007 Cristian Diaconescu a obţinut titlul de doctor în drept.

În martie 2004, a fost numit Ministru al Justiţiei cu misiunea de a negocia şi închide capitolul 24, Justiţie şi Afaceri Interne, în cadrul procesului de aderare a României la Uniunea Europeană. În noiembrie 2004, Cristian Diaconescu a raportat Guvernului României închiderea acestui capitol facilitând astfel finalizarea procesului de integrare in Uniunea Europeana.

Fiind deja angajat activitatea de guvernare a României, în noiembrie 2004, Cristian Diaconescu s-a înscris în alegerile parlamentare, candidând în circumscripţia judeţului Constanţa şi câştigând poziţia de senator. Începând cu anul 2005, Cristian Diaconescu a fost ales de Congresul Partidului Social Democrat în funcţia de vicepreşedinte.

În Senat, Cristian Diaconescu a deţinut funcţiile de vicepreşedinte al Comisiei Drepturilor Omului şi Preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat.

În aprilie 2008, Cristian Diaconescu s-a înscris la propunerea unanimă a forurilor de conducere ale Partidului Social Democrat în cursa pentru câştigarea Primăriei Generale a Bucureştiului, contracandidaţii săi cei mai importanţi fiind Ludovic Orban (PNL), Vasile Blaga (PDL) şi Sorin Oprescu, care a candidat independent. În urma alegerilor locale, Diaconescu s-a clasat al treilea.

Citeşte şi:

Propunerile PSD şi PDL pentru viitorul Guvern

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici