- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.03.2014, 17:19)
- Alina Novaceanu
BIOGRAFIE: Kelemen Hunor, pentru a doua oară ministru al Culturii, de această dată şi vicepremier
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost desemnat pentru a doua oară ministru al Culturii, precedentul mandat fiind în al doilea Cabinet format de Emil Boc.
Urmărește
403 afișări
BIOGRAFIE: Kelemen Hunor, pentru a doua oară ministru al Culturii, de această dată şi vicepremier (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
De această dată, Kelemen Hunor va deţine şi un post de vicepremier, din cele patru care vor exista în noul Cabinet, câte unul pentru fiecare partid din coaliţie.
Kelemen Hunor s-a născut pe 18 octombrie 1967 în comuna Cârţa, judeţul Harghita.
A urmat studii de medicină veterinară, la Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, pe care a absolvit-o în 1993, când a fost admis şi la Facultatea de Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1998. Astfel, Kelemen Hunor are calificările de medic veterinar şi profesor de filosofie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
El şi-a început activitatea politică în anul 1997, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea UDMR, funcţie în care a rămas timp de patru ani.
Din 2000, este deputat UDMR de Harghita şi a fost membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, iar din 2005 până în 2009 a făcut parte din Biroul Permanent al Camerei.
În decembrie 2009, Kelemen Hunor a fost desemnat pentru prima dată ministru al Culturii, în Guvernul Boc II, fiind primul politician de etnie maghiară desemnat într-o astfel de funcţie.
Pe linie de partid, Kelemen Hunor a fost desemnat în 9 iunie 2007 preşedintele executiv al UDMR, iar în 2011, când Marko Bela a renunţat la conducerea Uniunii, a fost ales preşedinte al UDMR.
La sfârşitul lunii octombrie 2009, Kelemen Hunor şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, susţinând modificarea Constituţiei în sensul eliminării prevederii potrivit căreia România este stat naţional. În primu tur al alegerilor, el a obţinut 3,83% din voturile electoratului.
Pe blogul său, Kelemen Hunor menţionează că, în decembrie 1989, era cofondator şi redactor-şef adjunct al revistei culturale Jelenlét. În toamna anului 1990 s-a angajat la Studioul Teritorial Cluj al Societăţii Române de Radiodifuziune, unde a redactat emisiuni politice şi culturale. În paralel, a mai colaborat la revista culturală Korunk şi, împreună cu prietenii, a organizat un cerc literar.
Kelemen Hunor a publicat două volume de versuri - "Mínuszévek" (Editura Kriterion, 1995), recompensat cu premiul pentru debut din partea Uniunii Scriitorilor din România, şi "A szigetlakó" (Editura Pallas Akadémia, 2001) - şi un roman - "A madárijesztők halála" (Editura Mentor, 1999).
Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Kelemen Hunor are un teren agricol de 711 mp. în judeţul Cluj, achiziţionat în 2013, un autoturism Ford Fiesta din 2004, precum şi tablouri ale unor artişti contemporani în valoare de 6.000 de euro.
Kelement are şi un cont la Bancpost de 63.000 de lei, precum şi două conturi la Banca Transilvania al căror titular este soţia sa, în valoare de 34.000 lei şi, respectiv, de 800 euro.
El a menţionat şi cadoul de nuntă de 87.000 de lei. Veniturile încasate de Kelemen Hunor în anul 2012 în calitate de ministru au fost de 18.900 lei, iar în calitate de parlamentar de 35.900 lei, iar soţia a avut venituri de la SGG de 10.000 de lei.
Citeşte şi:
UDMR intră la guvernare. Ponta şi Kelemen au semnat acordul. Ce prevede acordul guvernamental. LISTA miniştrilor propuşi
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe