BIOGRAFIE: Marian Munteanu, după 26 de ani de la Piaţa Universităţii, intră oficial în politică

Lider al demonstraţiilor din Piaţa Universităţii, din iunie 1990, Marian Munteanu este pentru prima oară desemnat candidat pentru Primăria Capitalei, din partea PNL, urmând să se înscrie în acest partid.

Urmărește
9118 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Marian Munteanu, după 26 de ani de la Piaţa Universităţii, intră oficial în politică

BIOGRAFIE: Marian Munteanu, după 26 de ani de la Piaţa Universităţii, intră oficial în politică (Imagine: Facebook)

Marian Munteanu, născut pe 19 iunie 1962, este profesor asociat la secţia de Etnologie a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, fiind membru al mai multor asociaţii civice. Este licenţiat al Facultăţii de Litere (1991), Universitatea din Bucureşti, specializarea română-portugheză.

Este doctor al Universităţii din Bucureşti, specializarea etnologie şi folclor (magna cum laude, 2005), cu teza "Folclorul detenţiei – Ideea de libertate în cultura tradiţionalã românească".

Marian Munteanu a participat la Revoluţia Română din 1989, în Bucureşti. A fost unul dintre liderii demonstraţiei studenţeşti din Piaţa Universităţii din iunie 1990, demonstraţie prin care era contestat rezultatul primelor alegeri de după prăbuşirea regimului comunist, scrutinul fiind câştigat de Ion Iliescu şi FSN. Unul dintre punctele forte al revendicărilor din Piaţa Universităţii a fost lustraţia, respectiv înlăturarea din viaţa publică a foştilor nomenclaturişti.

Demonstraţiile din Piaţa Universităţii au culminat cu venirea minerilor în Bucureşti, prima "mineriadă" soldându-se cu violenţe. Pe 13 iunie 1990, Marian Munteanu a fost arestat şi apoi eliberat. A doua zi, Marian Munteanu a fost sechestrat în sediul Universităţii şi bătut de minerii, fiind transportat în stare gravă la spital. A fost arestat din nou patru zile mai târziu, încarcerat la Jilava şi eliberat după două luni de detenţie.

După adoptarea Constituţiei din 1991, Marian Munteanu a înfiinţat organizaţia „Mişcarea pentru România”, activă din 1992 până în 1995, potrivit site-ului său oficial.

Potrivit aceleiaşi surse, în 2000, Marian Munteanu are discuţii cu Mircea Druc, fost prim ministru al Republicii Moldova, la acea datã preşedinte al Consiliului Naţional al Partidului Unitãţii Naţionale Române (PUNR), în vederea unei colaborări politice. Druc îi propune sã candideze la preşedintia României, propunere confirmatã apoi de întreaga conducere a PUNR, partid condus de Valeriu Tabără.

Potrivit platformei politice prezentate, Marian Munteanu propunea "regenerarea clasei politice prin promovarea noii generaţii de specialişti formaţi după 1989", el precizând că dacă proiectul său este agreat se va înscrie în PUNR şi va candida pe listele acestui partid.

La scurt timp, PUNR face Alianţa Naţionalã, rezultată din fuziunea PUNR cu partidul condus de fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Virgil Măgureanu (Partidul Naţional Român). Deşi congresul alianţei acceptã iniţial proiectul lui Marian Munteanu, conducerea executivă respinge candidaţii tineri de pe listele pentru alegerile legislative.

Cu un scor de 1% în alegerile generale, Alianţa Naţională se desfiinţează, iar Valeriu Tabără şi Mircea Druc au intrat Partidul Democrat condus de Traian Băsescu.

Marian Munteanu nu a deţinut funcţii sau demnităţi publice şi nu a fost angajat al vreunor instituţii ale statului, toate funcţiile deţinute în diferitele organizaţii civice sau neguvernamentale au fost onorifice (neretribuite).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici