BIOGRAFIE: Oprescu, fost lider PSD şi candidat independent care dorea să ajungă la Palatul Cotroceni

Sorin Oprescu şi-a început cariera politică în PSD, partid din partea căruia a candidat de două ori, fără succes, la Primăria Capitalei, însă victoriile au venit după candidaturile ca independent, criticând întreaga clasă politică, şi fiind văzut ca un permanent posibil prezidenţiabil.

Urmărește
3050 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Oprescu, fost lider PSD şi candidat independent care dorea să ajungă la Palatul Cotroceni

Sorin Oprescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Sorin Oprescu se află în acest moment la al doilea mandat câştigat în fruntea Primăriei Capitalei. În 2008, a devenit primul primar general independent din Bucureşti. "Doresc să le spun bucureştenilor că au votat bine! (...) Această zi de Rusalii va rămâne în istoria Bucureştiului şi a României, pentru mulţi ani de aici înainte, una dintre cele mai frumoase", declara în 2008 Oprescu, după victoria sa în faţa lui Vasile Blaga, în uralele simpatizanţilor săi.

Născut în 1951, în Bucureşti, de profesie medic chirurg, Sorin Oprescu s-a lansat în politică la mijlocul anilor '90, după ce între 1993 şi 1994 ocupase funcţia de consilier al Ministrului Sănătăţii. Se înscrie în PSD în 1995 şi candidează, fără succes, de două ori la Primăria Capitalei. Odată în 1998, fiind învins de Viorel Lis, şi odată în 2000, fiind învins de Traian Băsescu în al doilea tur, după ce la primul scrutin obţinuse peste 41% dintre voturi. După aceste două înfrângeri, Sorin Oprescu este susţinut de PSD la alegerile parlamentare din 2000, câştigând un mandat de senator.

În PSD, Sorin Oprescu devine repede cunoscut drept un apropiat al lui Ion Iliescu. Deţine şi funcţii în partid, ajungând chiar preşedinte al Organizaţiei Bucureşti în 2006. Nu a rezistat mult în această funcţie, candidând, fără succes, la) şefia partidului în acelaşi an. Pierde în faţa lui Mircea Geoană şi renunţă astfel şi la funcţia din conducerea PSD.

În mandatul 2000-2004 în Parlament, Sorin Oprescu a fost vicepreşedinte al Comisiei de sănătate din Senat. A câştigat un nou mandat din partea PSD la alegerile din 2004, însă, spre finalul mandatului, în 2008, pleacă din partid în vederea unei noi candidaturi la Primăria Capitalei, de data aceasta ca independent. Plecarea sa din partid a stârnit controverse la acea dată. PSD se hotărâse să meargă pe mâna lui Cristian Diaconescu la primărie, iar Miron Mitrea, şeful de campanie al social-democraţilor, se temea că intrarea în competiţie a lui Oprescu ar afecta mai mult electoratul PSD decât pe cel al contracandidaţilor. Ion Iliescu l-a susţinut însă pe Oprescu, spunând totuşi că plecarea sa din partid înseamnă o pierdere pentru PSD. "Îi rămân alături cu sufletul. Este un om şi un politician de valoare", spunea, la acea vreme, preşedintele de onoare al PSD.

Sorin Oprescu a câştigat în primăvara anului 2008 primul său mandat de primar al Capitalei, învingându-l pe Vasile Blaga (PD-L) şi pe Cristian Diaconescu (PSD). Oprescu a stârnit multe controverse în mandatul său de edil, promiţând, încă din campania electorală, că va construi o autostradă suspendată care va lega nordul de sudul Bucureştiului. De numele lui Sorin Oprescu se mai leagă finalizarea pasajului Basarab, investiţie pornită de pe vremea lui Traian Băsescu. De altfel, pasajul a fost inaugurat de Sorin Oprescu printr-o plachetă mult mediatizată la acea vreme, pe care scria "Început de Băsescu şi finalizat de Oprescu". Tot în timpul primului mandat a fost reconstruit şi Stadionul Naţional, care acum poartă numele de Arena Naţională.

Deşi tocmai câştigase primăria Capitalei în 2008, după a treia încercare, Oprescu a candidat independent şi la Preşedinţia României, în 2009. S-a clasat însă abia pe locul al şaselea, în spatele lui Traian Băsescu, Mircea Geoană, Crin Antonescu, C.V. Tudor şi Kelemen Hunor, obţinând doar puţin peste 3% din voturi. Candidatura a venit ca o surpriză, după ce, în luna iulie a acelui an, Oprescu declara că nu are de gând să părăsească Primăria Capitalei. "Nu intenţionez să-mi anunţ candidatura pentru alegerile din noiembrie. Eu am promis ceva cetăţenilor acestui oraş şi trebuie să-mi îndeplinesc promisiunile", spunea atunci primarul. În presa de la acea vreme, existau speculaţii potrivit cărora s-ar negocia o revenire a lui Oprescu în PSD, în vederea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale. Unul dintre susţinătorii acestei idei ar fi fost chiar preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Zvonurile apăreau în contextul unei răciri între şeful PSD, Mircea Geoană, şi Iliescu.

În ciuda declaraţiilor sale, Oprescu îşi anunţă totuşi candidatura în luna octombrie, punând decizia pe seama direcţiei greşite în care merge ţara din cauza clasei politice. Face acest gest tot ca independent, după ce PSD a mers pe mâna lui Mircea Geoană. "A venit timpul să vorbim de independenţă. A mea, a noastră, a tuturor. Candidatura mea este un apel la independenţă. Avem dreptul la independenţă, fără controlul partidelor politice. Avem nevoie de unitate, consens, reconciliere naţională", declarat atunci Oprescu.

După victoria din alegerile locale din 2012, când a câştigat al doilea mandat ca primar al Capitalei, revin zvonurile privind o nouă candidatură a sa la prezidenţiale, suţinut de PSD. Declaraţiile publice ale primarului nu infirmau varianta, acesta păstrând misterul asupra unei candidaturi. "De la 40 de ani am învăţat să spun nu, de la 40 de ani am văzut că de obicei nimeni nu îţi aduce nimic, dacă poţi să îţi aduci tu singur, să îţi mulţumeşti sufletul şi mintea, atunci e perfect. Dacă nu, când simţi că nu mai poţi, mai bine te duci acasă, aşa că eu nu aştept niciun fel de propunere, eu am de făcut ceea ce am de făcut şi dacă într-o zi m-oi gândi şi la chestiunea aceasta, am să vă spun vouă, dar rămâne absolut între noi", spunea Oprescu în 2013.

În pragul alegerilor, Oprescu a schimbat discursul. "Eu nu mă duc să fiu iepuraşul cuiva. Nu este nehotărâre, dacă va fi cazul şi am toate elementele: da, mă duc", spunea acesta în luna iunie, întrebat despre eventualitatea unei candidaturi. Oprescu se hotărâse chiar şi pe cine va pune premier, dacă va ajunge la Palatul Cotroceni, nominalizându-l pe Victor Ponta. Primarul preciza însă atunci că nu ar candida decât dacă îl va susţine PSD şi "poporul pesedist".

După alegerile prezidenţiale, la care nu a mai candidat, Oprescu a început să îşi facă planuri pentru localele din 2016. "Voi candida dacă voi aprecia că oamenii au acelaşi comportament faţă de mine, după pulsul pe care l-am luat bucureştenilor. Nu uitaţi că sunt doctor şi mă pricep la reacţiile oamenilor. Dacă va vrea electoratul, bine", spunea Oprescu în luna iulie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici