BIOGRAFIE: Radu Vasile, premier al României într-o perioadă dificilă politic şi economic

Radu Vasile a fost istoric, profesor, lider al PNŢCD şi premier al României, mandatul său în fruntea Guvernului având loc într-o perioadă dificilă politic şi economic.

Urmărește
3408 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Radu Vasile, premier al României într-o perioadă dificilă politic şi economic

Radu Vasile (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Radu Vasile s-a născut în 1942, în 1967 a absolvit Facultatea de Istorie din Universitatea Bucureşti, iar în 1977 a devenit doctor în ştiinţe, cu specialitatea Istoria doctrinelor economice.

Între 1967 şi 1969 a fost istoric la Muzeul Satului din Bucureşti, între 1969 şi 1972 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei României, iar apoi între 1990 şi 1992 a devenit prodecan la Facultatea de Comerţ, din ASE.

După 1989, Radu Vasile a devenit membru PNŢCD, fiind şef de departament economic şi purtător de cuvânt PNŢCD până în 1992. Între 1992 şi 1994, a fost director al ziarului "Dreptatea".

Senator de Bacău, ales la 27 septembrie 1992 pe listele CDR pentru legislatura deschisă la 16 octombrie 1992. în aceeaşi legislatură Radu Vasile a fost vicepreşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind cercetarea blocajului financiar din agricultură.

Radu Vasile a fost vicepreşedinte al Senatului din 1 septembrie 1994, în două legislaturi consecutive.

Vasile a fost secretar general al PNŢCD şi membru al Biroului de Conducere al PNŢCD.

În perioada 7 aprilie 1998 – decembrie 1999 Radu Vasile a fost prim-ministru al României. Mandatul său s-a desfăşurat într-o perioadă dificilă politic şi economic pentru România. Numele său este legat, printre altele, Mineriada din ianuarie 1999, cea de a cincea acţiune de acest gen din România postdecembristă.

La acel moment, date fiind acţiunile şi ameninţările minerilor, preşedintele Emil Constantinescu a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului şi a solicitat liderilor partidelor parlamentare să-şi exprima poziţia faţă de evenimentele în curs. În timpul nopţii de 21-22 ianuarie 1999 a fost instituită starea de urgenţă. Aflat în faţa unui conflict fără precedent, premierul Radu Vasile a acceptat dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mănăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie.

În urma acestuia a fost încheiată "Pacea de la Cozia", un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni şi neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor. "Acţiunea revendicativă s-a încheiat. Minerii se îmbarcă, la ora actuală, în maşini, se întorc la locul de baştină. În esenţă, aceste discuţii au durat cîteva ore. Au fost depistate o serie de soluţii care însă vor fi finalizate după prezentarea unui program de reducere a pierderilor, prin reducerea costurilor în companiile componente şi participante la acţiunile revendicative", spunea, la acel moment, Radu Vasile.

Pe de altă parte, vizita Papei Ioan Paul II în România a avut loc în timpul mandatului de premier al lui Radu Vasile.

La alegerile din 2000 devine membru PD, ulterior membru al Biroului Permanent Naţional al partidului. Senator PD de Argeş în legislatura 2000-2004. La 2 februarie 2004 este ales vicepreşedinte al Senatului, la propunerea PD, înlocuindu-l pe senatorul Ion Vela.

Radu Vasile a avut doi fii şi a publicat şi poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu.

În ultima perioadă a vieţii, Radu Vasile a suferit de mai multe boli, printre care cancer la colon. În urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Israel.

El suferea şi de afecţiuni cardiace, iar în urmă cu mai mulţi ani suferise un infarct.

Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici