- Home
- Politic
- ORADEA, (17.07.2014, 17:39)
- Departamentul Corespondenţi
BIOGRAFIE: Rozalia Biro, promovată în politică de liderul UDMR Bihor, la firmele căruia a fost angajată
Preşedintele CRU al UDMR începând cu anul 2007, senatorul Rozalia Biro, propunerea Uniunii pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Culturii, a contribuit la dezvoltarea afacerilor liderului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, care a şi promovat-o în politică.
Urmărește
1689 afișări
BIOGRAFIE: Rozalia Biro, promovată în politică de liderul UDMR Bihor, la firmele căruia a fost angajată
Economist de profesie şi originară din judeţul Mureş, Rozalia Biro s-a stabilit la Oradea în 1990. Ea declara presei locale, anul trecut, că mutarea sa la Oradea s-a datorat soţului unei verişoare, Alexandru Kiss, care este liderul UDMR Bihor, fost preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean în mai multe mandate, funcţia din urmă ocupând-o şi în prezent.
Rozalia Biro a fost co-acţionar şi administrator ori, după caz, director, în mai multe dintre societăţile comerciale înfiinţate de către Kiss, încă de la începutul anilor 1990: RCS SRL (din care, ulterior, s-a dezvoltat RCS&RDS), Ştirea SRL, Videovox SRL, Softpartner SRL, Alexis SRL, Lancelot SRL, Vetrolux SRL, Biolact SRL, Studio Lotus SRL şi Bioland SRL, care derulează afaceri dintre cele mai diverse, de la informatică la producţie de lactate şi de la editare de presă la imobiliare.
Rozalia Biro a devenit un nume cunoscut în politica locală din Bihor în anul 2001, când a fost desemnată viceprimar al municipiului Oradea în locul lui Kappy Istvan. De atunci şi până în 2012, Biro a fost, ca viceprimar, responsabilă cu problemele sociale ale municipalităţii orădene, pledând pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale pentru persoanele cu handicap, pentru respectarea drepturilor minorităţilor de a se adresa şi de a primi de la instituţii răspunsuri la petiţiile în limba maternă, a încurajat înfiinţarea de clase cu predare în limba maghiară în şcolile din judeţul Bihor, iar apoi separarea unităţilor de învăţământ, astfel încât să existe cât mai multe şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară, şi înfiinţarea de grădiniţe în care predarea să se facă exclusiv în limba maternă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
De asemenea, în ultimul mandat ca viceprimar, când miniştri ai Sănătăţii au fost orădenii Cseke Attila şi Ritli Ladislau, în spitalele din Oradea, transferate în subordinea municipalităţii, au fost montate plăcuţe cu denumirile maghiare ale secţiilor şi sălilor.
În 2011, Rozalia Biro a fost criticată de liderii locali ai PPMT, Csomortanyi Istvan şi Szilagy Zsolt, pentru o iniţiativă care viza traducerea în limba maghiară a tuturor denumirilor de străzi din Oradea.
În acelaşi an, Rozalia Biro a făcut obiectul unui raport al ANI, care a acuzat-o de conflict de interese, deoarece în calitatea sa de viceprimar al municipiului a semnat un contract de închiriere a unui imobil din centrul oraşului, în care a funcţionat Biblioteca CFR, către Fundaţia Partium, din al cărei Consiliu de Administraţie făcea parte. Imobilul a fost atribuit fundaţiei pe zece ani, cu posibilitate de prelungire şi drept de întâietate la cumpărare, contra unei chirii de doar 150 lei pe lună plus TVA, deşi se întinde pe 231 metri pătraţi şi are curte şi grădină.
În 14 februarie 2006, Rozalia Biro a semnat contractul de închiriere în locul primarului Petru Filip, chiar dacă la acea dată imobilul nu figura în patrimoniul oraşului, fiind preluat abia după un an de la Ministerul Transporturilor.
Ulterior, Fundaţia Partium nu a plătit chiria, însă contractul nu a fost reziliat, ba mai mult, primăria a renovat clădirea pe banii oraşului, cheltuind în acest scop peste 500.000 lei din bugetul local.
În toamna anului 2011, ANI a întocmit un raport pe care anunţa că îl va înainta DNA, pentru ca procurorii anticorupţie să înceapă urmărirea penală a lui Biro, suspectată de conflict de interese şi abuz în serviciu. Biro a atacat raportul la Curtea de Apel Oradea, cerând anularea lui, ca nelegal. În paralel, fiindcă documentul echivala cu o sesizare a procurorilor, a cerut şi suspendarea aplicării acestei prevederi, în urma căreia DNA putea începe o anchetă împotriva sa.
"Nu subsemnata am dispus ca spaţiul să fie închiriat fundaţiei. Nu am făcut decât să confirm un act decizional al Comisiei de licitaţie. Tocmai refuzul de a semna contractul ar fi constituit o ilegalitate", susţinea Biro în actele înaintate judecătorilor, arătând totodată că nu era de competenţa ei să urmărească dacă noul chiriaş îşi achita datoria către municipalitate, dar şi recunoscând că, în timp ce în alte cazuri primăria îşi repara imobilele "pe spinarea chiriaşilor", pentru Fundaţia Partium imobilul a fost predat la cheie.
"În momentul în care chiriaşul (Fundaţia Partium - n.r.) a refuzat să intre în spaţiu datorită stării mizerabile în care se afla, ne-am bucurat că acesta nu ne-a dat în judecată pentru a ne obliga să i-l predăm aşa cum cere legea. Aşa că nu am zgândărit o situaţie explozivă, ci am încercat să-l ducem cu vorba, promiţându-i că vom lua măsuri pentru reabilitare", spunea Biro.
Magistraţii nu au judecat însă fondul problemei şi, într-o primă fază, în 2012, au respins cererea sa de suspendare a sesizării penale, ca neîntemeiată, iar anul trecut au dat verdict şi în procesul deschis de Biro pentru anularea completă a raportului ANI, considerându-i inadmisibilă solicitarea. Magistraţii au apreciat că, din moment ce inspectorii de integritate o suspectează de fapte penale, este de competenţa procurorilor "să cerceteze dacă există sau nu indiciile săvârşirii unei infracţiuni".
Ca urmare, raportul ANI şi-a urmat cursul. Înaintată DNA, întrucât faptele imputate Rozaliei Biro datau din vremea când era viceprimar, ancheta a fost transferată la Oradea unde, în prezent, dosarul se află în cercetare la DNA.
"Se face o anchetă pentru conflict de interese, dar nu ştiu în ce stadiu se află cercetările. În orice caz, ne vom judeca", declara Biro presei locale.
Rozalia Biro a fost criticată, de asemenea, în 2013, de către liderii PPMT Laszlo Tokes şi Szilagyi Zsolt, pentru că, împreună cu alţi reprezentanţi ai UDMR Bihor, "au făcut dispăruţi 1,1 milioane euro" din 1,3 milioane euro alocaţi pentru construirea Centrului Cultural "Ady Endre".
În 2003, Fundaţia Mecena, condusă de preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, a primit suma de 320 de milioane forinţi, echivalentul a 1,3 milioane de euro, din partea Guvernului maghiar pentru construcţia Centrului Cultural "Ady Endre", fonduri care iniţial erau destinate unui proiect al episcopului Laszlo Tokes.
Imobilul nu a fost finalizat nici în prezent pe terenul primit de Fundaţia Mecena în folosinţă gratuită de la Primăria Oradea în vecinătatea Ştrandului Municipal. Mai mult, pentru că nu a achitat impozitele pe clădire de peste şase ani, Fundaţia Mecena datora anul trecut municipalităţii 229.965 de lei, astfel că primăria a scos la vânzare construcţiile pentru suma de 891.000 lei.
"Banii au fost primiţi de la Guvernul maghiar, iar din aceştia au fost cheltuiţi doar 200.000 de euro pentru construcţia Centrului Cultural Mecena (în Oradea - n.r.), iar restul nu ştim unde s-au dus. Liderii UDMR Bihor, Kiss Alexandru, Szabo Odon, Biro Rozalia şi Lakatos Peter, care conduc Fundaţia Mecena, nu vor să răspundă ce au făcut cu banii. Aşa că îi cerem preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să deschidă o anchetă pentru a elucida acest caz care aruncă o pată asupra întregii clase politice care reprezintă electoratul maghiar", declara, în 2013, vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt, spunând că solicitarea îi va fi transmisă lui Kelemen Hunor sub forma unei scrisori deschise.
În 2012, Rozalia Biro a renunţat să mai candideze pentru Consiliul Local Oradea, candidând în schimb pentru un loc în Senatul României, în Colegiul 1 Marghita din judeţul Bihor, format din localităţi cu populaţie preponderent maghiară. Ea a fost aleasă senator, fiind şi preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat.
În această calitate, Biro a făcut demersuri pentru ca minoritatea maghiară, dar nu numai, să poată folosi limba maternă în cât mai multe instituţii şi situaţii, atât în relaţia cu administraţiile locale, cât şi cu instituţiile guvernamentale deconcentrate din judeţe. De asemenea, Biro a propus schimbarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, în sensul ca din vârsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii până când aceştia împlinesc cel puţin vârsta de 15 ani să se scadă câte un an pentru fiecare copil crescut, dacă au stagiul complet de cotizare.
De asemenea, Rozalia Biro a susţinut şi proiectul UDMR de modificare a Constituţiei, propunând eliminarea sintagmei de "stat naţional" din primul articol al acesteia.
"Să spui că eşti stat naţional în cazul în care 10% din populaţie este de altă naţionalitate, oricare ar fi aceasta, nu stă în picioare!", argumenta senatorul Rozalia Biro.
Ea deţine, din 2007, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, iar din 2013 este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a UDMR.
Ea are 49 de ani şi este căsătorită cu medicul Biro Barna, care derulează afaceri imobiliare şi împreună cu care are doi copii. De asemenea, Rozalia Biro este şi lector universitar la Universitatea Creştină Partium din Oradea, unde predă Ştiinţe economice.
Rozalia Biro este propunerea UDMR pentru funcţiile de ministru al Culturii şi vicepremier, a anunţat Kelemen Hunor, joi, la finalul Consiliului Permanent al organizaţiei, el precizând că această nominalizare se va afla pe masa premierului înainte de 1 august.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe