- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.09.2016, 15:28)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE - Ungureanu - de două ori la SIE, cel mai tânăr ministru de externe şi premierul cu cel mai scurt mandat
Mihai Răzvan Ungureanu demisionează pentru a doua oară de la şefia Serviciului de Informaţii Externe, după ce mai făcuse acelaşi gest la începutul lui 2012 pentru a prelua funcţia de prim-ministru, poziţie în care a rămas însă doar pentru 78 de zile.
Urmărește
1595 afișări
BIOGRAFIE - Ungureanu - de două ori la SIE, cel mai tânăr ministru de externe şi premierul cu cel mai scurt mandat
Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit pentru a doua oară director al SIE în iunie 2015 din poziţia de consilier personal al preşedintelui Klaus Iohannis şi, totodată senator.
În iunie 2016, în urma unor speculaţii referitoare la un presupus conflict între Mihai Răzvan Ungureanu şi preşedintele Klaus Iohannis, SIE preciza că "nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia dintre Serviciu şi Preşedinte". Preşedinţia a precizat la acel moment că folosirea situaţiei românului răpit în Burkina Fasso de către un cotidian central "pentru alimentarea unor speculaţii politice este iresponsabilă şi inadmisibilă", dezminţinând că şeful statului ar fi refuzat să semneze un document SIE pentru eliberarea românului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Administraţia Prezidenţială a infirmat astfel informaţiile publicate, pe 23 iunie 2016, de Evenimentul Zilei, potrivit cărora între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un "ordin executiv" prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe românul răpit în Burkina Fasso.
"Preşedintele României nu se implică în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării", a declarat la acel moment Preşedinţia.
Un alt moment tensionat a fost cel privind relaţia dintre şeful SIE şi procurorul-şef DNA. Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat, pe 26 aprilie 2016, că de când se află la conducerea DNA "nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe", precizând "că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie."
"SIE nu monitorizează cetăţenii români aflaţi în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securităţi, aşa cum nu monitorizează conturile şi transferurile bancare, achiziţiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetăţenii români în străinătate", a replicat SIE, într-un comunicat.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales în Parlament la scrutinul din 2012 din partea partidului pe care l-a fondat, Forţa Civică, formaţiune care ulterior a fuzionat cu PDL în vara anului 2014.
Ungureanu a deţinut şi funcţia de prim-ministru al Guvernului României între 9 februarie şi 27 aprilie 2012, intrând în istorie drept cabinetul cu cea mai scurtă durată, doar 78 de zile. El a fost demis în Parlament după adoptarea, cu 235 de voturi, a moţiunii de cenzură introduse de USL.
Primul mandat la şefia SIE a fost deţinut de Mihai Răzvan Ungureanu din decembrie 2007 şi până în februarie 2012, instituţie unde a fost numit la propunerea lui Traian Băsescu după ce a demisionat de la MAE, în urma scandalului legat de reţinerea a doi muncitori români în Irak.
În funcţia de Ministru al Afacerilor Externe, Ungureanu a fost instalat la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu. Avea, la acel moment, 36 de ani şi devenea cel mai tânăr ministru de Externe al României. El a demisionat din funcţia de şef al diplomaţiei la 4 februarie 2007, la două zile după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să-şi prezinte demisia, în urma situaţiei create după reţinerea a doi muncitori români în Irak. La acel moment, premierul Tăriceanu l-a acuzat pe Mihai Răzvan Ungureanu că l-a informat doar pe şeful statului în legătură cu acest caz, nu şi Guvernul.
După demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena. Ungureanu a fost membru PNL din 2004, dar s-a autosuspendat din partid, pentru că era incompatibil cu funcţia deţinută la SECI.
Înainte de a fi fost numit în funcţii politice, după absolvirea Facultăţii în anul 1992, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit pentru o scurtă perioadă profesor la Liceul de Filologie-Istorie "Mihai Eminescu" din Iaşi. Din acelaşi an, este angajat cadru didactic universitar de Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, deţinând pe rând următoarele grade didactice: preparator (1992-1996), asistent (1996-1998), lector (1998-2005) şi apoi conferenţiar (din 2005).
Mihai-Răzvan Ungureanu s-a născut la data de 22 septembrie 1968, la Iaşi. A studiat la Liceul de matematică-fizică "Costache Negruzzi" din Iaşi, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1987. În perioada liceului, Ungureanu a fost membru supleant în CC al UTC, dar, potrivit prezentării sale de pe site-ul SIE, nu a fost membru PCR.
În 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1992. El a deţinut poziţiile de membru al Senatului universităţii (1990-1992) şi de Secretar executiv al Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Istorie, Budapesta - Bruxelles (1990-1993).
În anul 1993 a susţinut masteratul în Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universităţii Oxford, iar în martie 2004 a obţinut doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.
În perioada 1998-2001, Mihai-Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, fiind numit apoi în funcţia de director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi Coordonator-adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.
Citeşte şi: Dragnea: Sper ca demisia lui Ungureanu de la SIE să nu facă parte dintr-un război politic subteran
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe