- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.12.2012, 14:59)
- Cristian Fierbinteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biografie: Victor Ponta cere votul Parlamentului pentru a fi învestit premier a doua oară în acest an
Preşedintele PSD, Victor Ponta, care a anunţat, miercuri, propunerile pentru funcţiile de miniştri, va cere votul de încredere al Parlamentului pentru a doua oară în acest an, după ce a fost nominalizat din nou de către preşedintele Traian Băsescu pentru a conduce Guvernul.
Urmărește
559 afișări
Biografie: Victor Ponta cere votul Parlamentului pentru a fi învestit premier a doua oară în acest an (Imagine: Gabriel Petrescu / MediafaxFoto)
În pofida faptului că Traian Băsescu a declarat public de mai multe ori că nu îl va mai nominaliza pe Victor Ponta ca prim-ministru, urmare a victoriei categorice a USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie şeful statului nu a avut altă variantă. Totuşi, în 12 decembrie Traian Băsescu şi Victor Ponta au semnat la Cotroceni un acord de colaborare instituţională, în prezenţa lui Crin Antonescu şi a lui Liviu Dragnea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Traian Băsescu a înmânat acest document şi mai multor lideri europeni, la sfârşitul săptămânii trecute, când a participat la Consiliul European. Abia după participarea lui Traian Băsescu la Consiliul European au apărut informaţii despre acest acord.
Miercuri, după ce a enumerat membrii viitorului Guvern, Victor Ponta a prezentat acordul de colaborare instituţională semnat de el şi de către preşedintele Traian Băsescu. El a spus că este vorba despre un acord care, practic, preia prevederi constituţionale şi prevederi de bună funcţionare a instituţiilor statului, precizând că desemnarea sa ca premier nu a fost condiţionată de semnarea acestui acord.
"A fost o discuţie şi un acord prin care cei care ne cunsoc mai puţin, şi anume liderii europeni, să aibă garanţia că nu mai vorbeşte nimeni nici de lovituri de stat, nici de lucruri care în această vară au fost prezente", a afirmat Ponta.
La alegerile din 9 decembrie, liderul PSD, Victor Ponta, a candidat la Târgu Jiu în Colegiul 6, pentru cel de-al treilea mandat de deputat. El a câştigat mandatul învingându-l la scor pe Dan Diaconescu. Ponta a candidat pentru prima dată în judeţul Gorj în 2004.
Victor Ponta, care a intrat în partid pe vremea lui Adrian Năstase, căpătând, în scurt timp, porecla "micul Titulescu", a fost procuror, secretar de stat, ministru, parlamentar, iar din 2010 este preşedinte al PSD.
Victor-Viorel Ponta s-a născut în 20 septembrie 1972, în Bucureşti, are doi copii şi se află la a doua căsătorie. El este căsătorit cu eurodeputatul PSD Daciana Sârbu, fiica social-democratului Ilie Sârbu, vicepreşedinte al PSD şi ministru al Agriculturii în guvernele Năstase şi Boc.
A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti în 1995. Opt ani mai târziu a devenit doctor în Drept Penal Internaţional.
Din 1995 până în 1998, Ponta a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 1, iar din 1998 şi până în 2001 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie - Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică. Din octombrie 2002 a fost lector universitar la catedra de Drept Penal a Universităţii Româno-Americane, iar din martie 2007, conferenţiar universitar la aceeaşi universitate.
De asemenea, în perioada 2001-2004, Victor Ponta a fost secretar de stat, şeful Corpului de Control al Guvernului, pe vremea lui Adrian Năstase.
În noiembrie 2002, Ponta este ales preşedinte al Tineretului Social Democrat, ocazie cu care Adrian Năstase remarcă faptul că poaspătul lider seamănă din profil cu Nicolae Titulescu şi devine astfel "micul Titulescu". El a fost în 2004 ministru delegat pentru Controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării Acquisului Comunitar.
Din septembrie 2006, Ponta a fost vicepreşedinte al Biroului Permanent din Camera Deputaţilor, remarcându-se în conflictele directe cu ministrul Justiţiei, Monica Macovei, legate de modul de numire a magistraţilor.
În timpul Guvernului PDL-PSD, a fost ministru-delegat pentru relaţia cu Parlamentul.
În 27 aprilie 2012, Ponta a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu să formeze noul Guvern, câteva zile mai târziu fiind învestit premier.
Conform declaraţiei de avere din 2004, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Ponta avea un apartament de aproape 92 de metri pătraţi, în valoare de 39.800 de lei, achiziţionat în rate, şi o casă de 85 de metri pătraţi, în valoare de 64.800 de lei, pentru care a făcut un împrumut de 9.000 de euro. El spunea atunci că ultima rată la apartamentul respectiv trebuie achitată în martie 2015.
Conform declaraţiei de avere din 14 octombrie 2008, la sfârşitul primului mandat de deputat Ponta avea 1.371 de metri pătraţi de teren în comuna Baia de Fier, din judeţul Gorj, precum şi o casă în suprafaţă de 65 de metri pătraţi în aceeaşi localitate, în anul 2006 el trecându-şi domiciliul acolo. Proprietatea respectivă a fost achiziţionată de la familia actualului prefect de Gorj Claudiu Teodorescu, care până la instalarea în funcţie a fost şeful cabinetului parlamentar pe care Ponta îl are ca deputat la Târgu Jiu.
În declaraţia de avere de la finalul primului mandat, Ponta apare şi ca proprietar a două apartamente în suprafaţă de 90 de metri pătraţi şi, respectiv, 34 de metri pătraţi, în Bucureşti, cu o valoare impozabilă de 780.000 de lei şi, respectiv, 365.000 de lei, ambele fiind achiziţionate în anul 2008. În acelaşi an el a vândut un apartament de 200.000 de euro.
În anul 2007 Ponta şi-a deschis un cont bancar în care avea 18.750 de lei, în aceiaşi declaraţie de avere din 14 octombrie 2008 fiind menţionată şi suma de 70.000 de lei drept cadou de nuntă, după căsătoria sa cu Daciana Sârbu. Conform aceluiaşi document, Ponta a câştigat în anul fiscal 2007 suma de 470.500 lei ca avocat, în timp ce în 5 ianuarie 2009 acesta precizează într-o altă declaraţie de avere că în anul precedent a câştigat din avocatură 773.375 lei, în acea perioadă deputatul fiind senior partner la Casa de avocatură Şova şi Asociaţii.
În anul 2012, Victor Ponta a completat prima declaraţie de avere în 12 martie, din document reieşind achiziţia unui apartament de aproape 95 de metri pătraţi în Bucureşti, după vânzarea celorlalte două achiziţionate anterior. Ambele au fost vândute către aceiaşi persoană, Ionuţ Speteanu, pentru 130.000 şi, respectiv, 80.000 de euro. Deputatul mai avea menţionat în declaraţia de avere din primăvară şi un contract de leasing pentru un autoturism Mitsubishi Lancer, în valoare de 33.000 de euro, pe care l-a înstrăinat în luna mai pentru suma de 18.000 de euro.
Salariul de deputat pe 2011 al lui Victor Ponta a fost de 50.784 de lei, adică în medie 4.232 de lei pe lună.
Salariul soţiei sale, Daciana Sârbu, primit ca europarlamentar la Bruxelles, a fost de 72.963 de euro pe 2011, adică 6.080 de euro pe lună.
În declaraţia de interese, Ponta menţionează că este preşedinte al PSD şi membru fondator al Asociaţiei pentru Promovarea Tinerilor, al APPSDTR, al Asociaţiei "Pro baschet Energia Rovinari" şi al Asociaţiei de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe