Theodor Stolojan a declarat că "România are în acest moment două opţiuni în faţă, prima de a nu lua nicio finanţare externă şi de a reduce masiv consumul productiv şi neproductiv, neputând finanţa deficitul de cont curent mare, sau de a lua o finanaţare externă şi a câştiga timp, pentru a face reformele structurale necesare".
Referitor la declaraţiile liderului PSD, Mircea Geoană, care a criticat, într-un interviu, faptul că o discuţie atât de importantă precum cea privind un eventual acord cu FMI se face "pe şest", astfel că situaţia "sună aşa, a guvernare pe furiş", Stolojan a răspuns: "Nu este adevărat. Noi mergem acum la coaliţie şi PSD şi PDL ştiu foarte bine că România are nevoie de finanţare externă".
El a precizat că volumul investiţiilor străine directe se va reduce probabil la jumătate, în acest an, faţă de 2008.
"Deci, alegerea este cunoscută de mult. Vrem o ajustare bruscă, cum s-a făcut în 1997-2000, când cursul leu-dolar a trecut de la 4 mii de lei la 8 mii de lei şi apoi la 16 mii de lei dolarul? Asta este varianta, dacă nu se recurge la o finanţare externă", a mai explicat Theodor Stolojan.
Liderul PSD Mircea Geoană critică, într-un interviu pentru cotidianul Gândul, faptul că o discuţie atât de importantă precum cea privind un eventual acord cu FMI se face "pe şest", astfel că situaţia "sună aşa, a guvernare pe furiş" şi apreciază că împrumutul extern nu e problema şefului statului.
Citeşte şi:
„Guvernarea pe furiş“, răspunsul lui Geoană la discursul aliatului Băsescu