Blaga, despre propunerile USL privind regionalizarea: Nu cred că se rezolvă aşa problemele

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri, că regionalizarea pe actualele regiuni de dezvoltare este "prea puţin" pentru un proces de reorganizare administrativ-teritorială, deoarece nu sunt respectate cerinţele europene în această privinţă.

Urmărește
571 afișări
Imaginea articolului Blaga, despre propunerile USL privind regionalizarea: Nu cred că se rezolvă aşa problemele

Vasile Blaga (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Blaga a fost întrebat cum vede propunerile USL în ceea ce priveşte procesul de regionalizare.

"Nu cred că se rezolvă aşa problemele, mergând pe actualele regiuni de dezvoltare nici nu respectă cele cinci condiţii pe care le cere UE atunci când faci o regionalizare. Mi se pare absolut prea puţin să discutăm de regionalizare, trebuie să discutăm de reforma administrativ-teritorială a României şi trebuie să vedem de ce o facem. Că nu o facem numai de dragul să o facem sau nu o facem numai pentru că aşa absorbim mai bine fonduri europene - ceea ce este adevărat. În primul rând să ne gândim, de ce facem o reorganizare administrativ-teritorială? Pentru a oferi cetăţeanului român cele mai bune servicii publice la cel mai mic cost şi atunci discutăm de reorganizarea administrativ-teritorială a unei ţări care arată ca în 1968", a susţinut liderul PDL.

Blaga a precizat că procesul de reorganizare administrativă se poate face doar în primul an de guvernare, menţionând că în următorii ani vor fi alegeri.

"Această teorie că nu vrem să deschidem cutia Pandorei, adică nu vrem să facem bine ţării de frică că pierdem puncte, asta este clar (...) Se naşte un fals patriotism local din partea birocraţiei reinstalate, care desigur face lucrurile mult mai greu de corectat", a mai spus liderul PDL.

El a asigurat că, în situaţia în care puterea va avea în vedere o regionalizare corectă, PDL nu va face din acest subiect temă de "propagandă electorală".

România va avea 8 regiuni - Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est - care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Proiectul prevede că teritoriul naţional al României este împărţit în 8 regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe judeţe.

Regiunile prevăzute de proiect sunt: Regiunea Bucureşti-Ilfov - municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în municipiul Bucureşti; Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mures şi Sibiu, cu reşedinţa în municipiul Alba Iulia; Regiunea Nord Est - judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în municipiul Piatra Neamţ; Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca; Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în municipiul Timişoara; Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu reşedinţa în municipiul Craiova; Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în municipiul Călăraşi; Regiunea Sud Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu reşedinţa în municipiul Brăila.

Regiunile sunt unităţi administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională şi în care se organizează şi funcţionează autorităţi ale administraţiei publice regionale.

Primii preşedinţi de consilii regionale, care vor avea mandat până la alegerile locale şi regionale din anul 2016, vor fi aleşi, conform proiectului Legii regiunilor, dintre şefii de CJ, primarii şi consilierii judeţeni în funcţie, prin votul aceloraşi categorii de aleşi, în calitate de electori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici