Blaga: Legat de primării, Ponta a acţionat după principiul: "Mai întâi ia-le banii şi pe urmă vezi dacă aveai de ce"

Şeful de campanie al PDL, Vasile Blaga, îl acuză pe premierul Victor Ponta de faptul că a luat bani de la 847 de primării fără să verifice în prealabil dacă avea şi motive, el apreciind că premierul, în acest caz, a acţionat după principiul: "Mai întâi ia-le banii şi pe urmă vezi dacă aveai de ce".

379 afișări
Imaginea articolului Blaga: Legat de primării, Ponta a acţionat după principiul: "Mai întâi ia-le banii şi pe urmă vezi dacă aveai de ce"

Vasule Blaga (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Primul ministru a acţionat după principiul «mai întâi ia-le banii şi pe urmă vezi dacă aveai de ce». Această mentalitate este străină de comportamentul normal de prim ministru. Primul ministru Ponta continuă astfel seria de erori şi acte de incompetenţă pe care a început-o încă din prima zi de guvernare", afirmă Blaga, într-o declaraţie remisă, vineri, MEDIAFAX.

Blaga precizează că cifra prezentată de premierul Victor Ponta, care susţine că 810 primării rămân cu banii luaţi, nu este credibilă, întrucât nu a fost susţinută de dovezi, el cerându-i premierului să spună de ce a luat banii celorlalte 847 de primării fără verificări prealabile.

"Victor Ponta susţine că 810 dintre cele 1657 de primării cărora li s-au luat banii rămân cu banii luaţi pentru că alocarea fondurilor nu se justifică. Cifra prezentată de Victor Ponta nu a fost în nici un fel susţinută de dovezi şi prin urmare nu este credibilă. Chiar dacă cifra ar fi exactă, atunci premierul Ponta trebuie să spună de ce a luat banii celorlalte 847 de primării. Victor Ponta spune că în cazul acestor primării se fac verificări. Aşadar, Victor Ponta, primul ministru al României, ne spune că a luat banii unui număr de 847 de primării fără să verifice mai întâi daca avea motive sa le ia banii", menţionează Blaga.

Potrivit lui Blaga, actualul premier a rămas la convingerea că cea mai bună apărare este minciuna, continuând să comenteze decizia CCR care a declarat neconstituţională Ordonanţa prin care se luau banii primăriilor, în loc să accepte decizia judecătorilor.

El a mai arătat că guvernele PDL au întâmpinat fiecare decizie a Curţii declarând că o vor respecta şi că PDL va monitoriza modul în care primul ministru trece la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la fondurile alocate primăriilor.

Guvernul îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumătate dintre acestea nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene, potrivit premierului Victor Ponta.

El a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale nu permit recuperarea banilor doar în cazul acelor primării cu datorii la cheltuieli curente şi de capital sau care trebuie să finanţeze proiecte UE.

"Văd că Avocatul Poporului a făcut sesizarea şi nu ştiu dacă este o confuzie între popor şi primarii PDL. Ar trebui să îşi asume această greşeală", a spus Ponta.

Curtea Constituţională a decis, joi, la sesizarea Avocatului poporului, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012 privind sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ-teritoriale, această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.

Prin această ordonanţă, noul Executiv a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului, în maximum trei zile, fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.

La începutul lunii aprilie, prin hotărâre, Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, cei mai mulţi bani fiind acordaţi primăriilor PDL.

Premierul Ponta aprecia că Guvernul va recupera mai mult de jumătate din totalul acestor fonduri şi anunţa că banii vor fi vărsaţi înapoi la Fondul de rezervă bugetară şi utilizaţi pentru proiecte sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici