Blaga: Miniştrii cu portofolii mai grele au cel puţin săptămânal întâlniri cu ambasadorii

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga a declarat, luni, referindu-se la telegramele atribuite ambasadei SUA din care reiese că ar fi avut o serie de întâlniri în 2007-2009 cu oficialii misiunii diplomatice, că "miniştrii cu portofolii mai grele" au cel puţin săptămânal întâlniri cu ambasadorii.

Urmărește
5 afișări

Întrebat cum comentează informaţiile din telegrame apărute în presă, Vasile Blaga a răspuns: "Nu sunt informaţii care sunt o noutate pentru România. Sper că aţi observat că în toată lumea au provocat dezbateri".

Întrebat dacă şi a avut discuţii cu ambasadorii în 2007-2009, aşa cum reiese din telegrame, Blaga a arătat că miniştrii cu portofolii mai grele au întâlniri cel puţin săptămânal cu ambasadorii.

"Un ministru are întâlniri, în special miniştrii cu portofolii mai grele au întâlniri săptămânale cu ambasadorii, cel puţin săptămânale", a răspuns Vasile Blaga.

El a făcut aceste precizări înainte de şedinţa BPN al PDL.

Presa din România a publicat duminică seară o serie de telegrame atribuite ambasadei SUA şi care ar fi fost obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, spunea, în 2009, întrebat despre remarcile pline de regret ale preşedintelui Băsescu referitoare la alianţa PDL-PSD, că şeful statului "ar putea face alegeri mai bune uneori", potrivit unei telegrame transmise la Washington de Ambasada SUA la Bucureşti. Conform documentului, obţinut de Wikileaks şi publicat de site-ul revistei Kamikaze, Blaga "sugera" că o alianţă a PDL cu PNL ar fi fost preferabilă.

Vasile Blaga spunea, în 2009, că în PSD există un grup pro-Geoană condus de Marian Vanghelie, care însă nu este decât o unealtă a unei clici din umbră, formate din oficiali ai Ministerului de Interne, inclusiv "generalul Voicu", potrivit unei telegrame transmise de Ambasada SUA la Bucureşti. Vasile Blaga s-a referit la o "clică din umbră" formată din oficiali precum "generalul Iliescu, Toma Zaharia şi "generalul Voicu (pe care Vanghelie a încercat să-l promoveze în funcţia de ministru al Internelor)". "Ei sunt adevăraţii şefi, Vanghelie va rămâne întotdeauna doar cel care plăteşte în locul lor", mai explică Blaga, conform notei diplomaţilor americani destinată Departamentului de Stat de la Washington, obţinută de Wikileaks şi publicată de Kamikaze. Vasile Blaga a criticat, cu aceeaşi ocazie, "transformarea" lui Vanghelie în "jucător-cheie" al PSD.

Într-o altă telegramă, Vasile Blaga îl critică pe succesorul său la şefia Ministerului de Interne în timpul Guvernului Tăriceanu, Cristian David, care în loc să continue reducerea numărului de structuri şi angajaţi ai serviciilor secrete din MAI a triplat numărul acestora. Întrebat despre mandatul său de ministru al Internelor în timpul Guvernului Tăriceanu, Vasile Blaga a deplâns faptul că premierul de atunci i-a nimicit eforturile de a depolitiza sistemul public românesc.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a fost apreciat de oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti pentru francheţea de care a dat dovadă în discuţii, aceştia opinând, într-o telegramă obţinută de Wikileaks, că probabil acesta este motivul pentru care Băsescu l-a ales pe Boc, mai maleabil, ca premier.

Într-un comentariu adăugat la finalul unei telegrame adresate Departamentului de Stat de la Washington, document obţinut de Wikileaks şi publicat de revista Kamikaze, oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti afirmă că "Blaga este unul dintre puţinii membri PDL care vorbesc deschis, atât în public, cât şi cu noi, colegii săi fiind, în general, scumpi la vorbă". Oficialii americani îşi explică astfel de ce Traian Băsescu l-a ales pe Emil Boc drept premier, acesta fiind mai "pliabil". "Cu toate acestea, Blaga rămâne creierul de geniu, indispensabil, din spatele PDL şi nu este nicio surpriză faptul că el este, din nou, alegerea firească de lider al campaniei electorale (pentru europarlamentare, n.r.)", mai comentează diplomaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici