- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni
Ministrul Dezvoltării, liderul PDL Vasile Blaga, afirmă, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că speră ca PSD să nu facă presiuni pentru numirea unui secretar de stat politic la Justiţie, spune că nu se pune problema fuziunii cu PNG şi anunţă ca prioritate a sa reabilitarea termică a locuinţelor.
Blaga: PDL nu a propus niciun om la Justiţie, sper ca nici PSD să nu facă presiuni (Imagine: Mediafax Foto)
Vasile Blaga spune că pe listele PDL pentru alegerile europarlamentare se vor regăsi o parte dintre actualii europarlamentari, cei care şi-au dovedit eficienţa.
De asemenea, liderul PDL nu exclude posibilitatea unor schimburi de ministere cu PSD în timpul guvernării, deşi precizează că o asemenea prevedere nu este inclusă în protocolul coaliţiei.
În ceea ce priveşte colaborarea cu PNL, în cazul în care această formaţiune va avea o altă conducere după Congres, Vasile Blaga spune că totul este posibil şi că relaţia cu foştii parteneri de guvernare paote fi îmbunătăţită.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În calitate de ministru, Blaga anunţă ca prioritate programul de reabilitare termică a locuinţelor şi se declară "adeptul funcţionarului, lucrătorului, foarte bine plătit", cu condiţia ca acesta să-şi facă treaba.
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX de Vasile Blaga:
Reporter: Domnule ministru Vasile Blaga, după două luni de mandat în noul Cabinet, cum evaluaţi rezultatele fostei guvernări? Ce a lăsat în urmă?
Vasile Blaga: Am făcut parte din prima parte a guvernării 2004-2008 şi pot să spun că a fost o perioadă bună. Am reuşit să ne îndeplinim obiectivul: intrarea în UE la 1 ianuarie 2007. Să nu uitaţi că am avut clauza de salvgardare, pe care cred că am gestionat-o foarte bine pe partea de Interne şi pe partea de Concurenţă, destul de bine şi pe Justiţie. Apoi s-a considerat necesar că trebuie schimbat macazul: îl suspendăm pe preşedinte, scoatem PD-ul de la guvernare.
A fost o perioadă de creştere economică susţinută, în jur de 8% an de an, dar, iată, pe final, datorită faptului că un guvern nu poate supravieţui cu 20% susţinere în nicio ţară, plăţile au fost făcute într-un mod aş spune iresposabil. Toate au culminat cu semestrul al doilea al anului trecut, când, ştiindu-se că încasările la buget sunt tot mai mici, s-au supraestimat veniturile cu 5 miliarde de lei, s-a ajuns să se încheie anul cu un deficit enorm, de 5,2%. A fost 4,7% în cash, dar, pe normele europene, cu Fondul Proprietatea cu tot, a fost 5,2%.
Tot ce s-a făcut bun în primii doi ani s-a continuat cât de cât în al treilea an, dar s-a stricat complet în al patrulea şi în special în al doilea semestru din acest an.
Rep: Criticaţi fostul partid de guvernământ. Dar PNL se pregăteşte de congres. Schimbarea eventuală a conducerii liberale poate să însemne o relaxare a relaţiilor dintre PDL şi PNL, o nouă apropiere dintre cele două partide?
V.B.: Aş vrea să fiu foarte clar. PDL şi eu personal am dorit să realizăm o coaliţie cu PNL. Eram mult mai apropiaţi ca programe economice şi sociale. Nu s-a vrut. S-a realizat astfel actuala coaliţie de guvernare, iar noi suntem un partid care ne ţinem cuvântul.
Avem experienţa guvernării în coaliţie. Nu este uşor, iar eu am recomandat la Braşov colegilor să fim atenţi când facem declaraţii despre colegii din coaliţie, pentru că la un moment dat nu se va mai şti cine a început. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne spunem punctul de vedere, dar o facem în coaliţie, în limitele Protocolului.
Dar nu ocolesc răspunsul la întrebare. Totul este posibil. Sunt oameni cu care am colaborat foarte bine în fostul guvern. Cred că acei liberali care au condus partidul şi au luat deciziile de la sfârşitul anului trecut vor plăti, până la urmă. Dar e treaba lor ce vor face în PNL, nu am căderea eu să le dau soluţii.
Cert este că sigur colaborarea dintre cele două partide se va putea îmbunătăţi.
Rep: Referitor la colaborarea cu PSD, filialele acestei formaţiuni au libertatea de a face majorităţi locale cu orice partid. Este posibil să daţi şi dumneavoastră în PDL dispoziţie pe aceeaşi temă: să se facă majorităţi locale cu oricine, dacă nu se va putea cu PSD?
V.B.: Nu. Şi am discutat acest lucru, pentru că nu mi se pare firesc să guvernezi la Bucureşti cu PDL şi în teritoriu cu altcineva. Sigur, e vorba de acolo unde scorul obţinut nu îţi permite să guvernezi singur, pentru că sunt astfel de situaţii şi în cazul PDL, şi în cazul PSD. Sunt judeţe unde putem guverna singuri: vă dau exemplul judeţelor Arad sau Alba. De partea cealaltă sunt astfel de situaţii sunt Vrancea sau Constanţa.
Eu cred că cinstit ar fi să ajungem la o astfel de soluţie prin care să guvernăm clar. Ar fi şi o poziţie care ar întări încrederea în cele două formaţiuni: să guvernăm peste tot în coaliţie.
Rep: Se mai pune problema unui pol de dreapta, unei formaţiuni puternice de dreapta, unei alianţe puternice de dreapta? Am văzut că sunt voci în partid care ar susţine o fuziune cu PNG. Sau în acest pol să aibă loc şi partidul condus de Ioan Talpeş.
V.B.: PDL este în acest moment de departe nu numai cel mai puternic partid de centru-dreapta din ţară, dar şi partidul cel mai bine reprezentat în Parlament.
Polul de dreapta? În PDL se regăsesc aproape toţi liberalii cu care noi am realizat Alianţa DA. Cei care nu au dorit-o sunt în majoritate de partea cealaltă. Noi nu o să facem presiuni asupra nimănui să fuzioneze cu noi, pentru că am trăit pe pielea noastră această experienţă în perioada 2000-20004.
Nu vom face presiuni asupra nimănui. Nu s-a spus şi nu se pune problema unei fuziuni între PDL şi PNG. Cel puţin eu nu am auzit de asta şi daţi-mi voie să să vă spun că sunt destul de bine informat în conducerea partidului de o astfel de posibilitate.
Avem o relaţie foarte bună cu partidul domnului Talpeş. Nu uitaţi că a fost al treilea partid care l-a susţinut la referendum pe preşedinte, la suspendarea sa, alături de PD şi PLD. Dar nici din partea domniilor lor nu am auzit de o asemenea ofertă (de fuziune – n.r.). Ori nu ar fi elegant ca un partid mai mare să facă o asemenea ofertă unui partid mai mic.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
Citește mai departe: