Blaga: Solicitarea premierului e constituţională. O declaraţie politică nu se supune votului

Preşedintele Senatului Vasile Blaga a declarat, joi, că solicitarea premierului Victor Ponta de a prezenta în Parlament o declaraţie politică privind problemele de pe agenda UE este constituţională şi a precizat că o declaraţie politică nu se supune votului Parlamentului.

Urmărește
373 afișări
Imaginea articolului Blaga: Solicitarea premierului e constituţională. O declaraţie politică nu se supune votului

Blaga: Solicitarea premierului e constituţională. O declaraţie politică nu se supune votului (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Ceea ce cere (Victor Ponta - n.r.) este constituţional. (...) O declaraţie politică este o declaraţie politică, nu se supune votului", a precizat Vasiel Blaga, într-o conferinţă de presă.

El a spus că va prezenta această solicitare a lui Victor Ponta în Birourile Permanente ale celor două Camere şi că nu crede că va fi cineva împotrivă.

Întrebat dacă din punct de vedere regulamentar se poate propune în Birourile Permanente o altă formulare, o solicitare a unui mandat din partea Parlamentului pentru Victor Ponta de a reprezenta România la Consiliul European, Vasile Blaga a precizat că grupurile parlamentare ale USL pot să propună în plen un proiect de hotărâre pe această temă, care va fi supus votului Parlamentului.

"Dacă în plen vor grupurile parlamentare ale USL să propună o hotărâre a Parlamentului, da, se poate propune, sigur se va vota şi, în funcţie de ce va conţine, ne vom rezerva dreptul să o atacăm la Curtea Constituţională", a mai spus Vasile Blaga.

El a arătat că, în opinia sa, din punct de vedere al Constituţiei, şeful statului este reprezentantul statului român şi el ar trebui să reprezinte România la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta cere, în scrisoarea adresată Parlamentului, să prezinte în plenul comun o declaraţie privind problemele aflate pe agenda UE, nesolicitând şi ca Legislativul să adopte o decizie privind mandatul şi reprezentarea României la Consiliul European.

Scrisoarea a fost prezentată, joi, de către preşedintele Senatului, Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă susţinută la seidul PDL.

Blaga a anunţat că a primit o scrisoare din partea premierului în care acesta precizează că, în temeiul articolului 107 alineat 1 din Constituţie, doreşte să prezinte Parlamentului "o declaraţie referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora".

"Faţă de importanţa temei în discuţie, îmi exprim dorinţa şi vă rog să fiţi de acord ca această declaraţie să o prezint în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului", se mai arată în scrisoarea premierului Ponta.

El menţionează că data şi ora la care să se adreseze Parlamentului urmează să fie stabilite în cadrul Birourilor permanente reunite.

De altfel, scrisoarea este adresată Birourilor, iar Blaga a precizat că a înaintat-o Biroului permanent al Senatului.

Conform articolului 107 alineat 1 din Constituţie, premierul prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici