BNS: Portofoliul de comisar atribuit României, o alegere politică discutabilă

Portofoliul de comisar european atribuit României arată mai degrabă a compromis politic, o alegere politică discutabilă, mai puţin ca o selecţie şi o alocare profesionistă de resurse umane propuse de statele membre în cadrul Comisiei, arată BNS.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului BNS: Portofoliul de comisar atribuit României, o alegere politică discutabilă

BNS: Portofoliul de comisar atribuit României, o alegere politică discutabilă

„Blocul Naţional Sindical (BNS) a luat act cu surprindere de informaţia comunicată de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, legată de reprezentanta României, Roxana Mînzatu, care va primi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă, Drepturi sociale şi demografie în viitoarea Comisie Europeană. Ne exprimăm public îngrijorarea despre această decizie politică care, în economia negocierilor de la Bruxelles, arată mai degrabă a compromis politic şi mai puţin ca o selecţie şi o alocare profesionistă de resurse umane propuse de statele membre în cadrul Comisiei. Să aloci României acest portofoliu, care vizează Competenţe, Educaţie, Locuri de Muncă, Drepturi sociale şi demografie, elemente la care România este unul dintre statele membre cel mai puţin performante la toate capitolele mai sus menţionate, arată mai mult ca o vulnerabilitate”, potrivit unui comunicat de presă.

Sindicaliştii afirmă că, din 2007 şi până în prezent, România „n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieţei muncii, ale drepturilor sociale, ale educaţiei sau demografiei”.

„Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanţă în politica europeană? Declaraţia plină de optimism a preşedintei Comisiei Europene face trimitere la responsabilităţile noului comisar european care vizează <Uniune a competenţelor> şi Pilonul European al Drepturilor Sociale. Ambele teme sunt abordate la un nivel extrem de scăzut ca performanţe şi indicatori în politicile publice ale României. Ne exprimăm îngrijorarea pentru această decizie politică. În opinia noastră, Roxana Mînzatu ar fi fost un comisar mult mai bun, de exemplu, în gestionarea portofoliului Coeziune şi reforme. De asemenea, transmitem mulţumiri publice actualului comisar pentru muncă, domnul Nicolas Schmit, pe care îl considerăm că şi-a îndeplinit cu succes atribuţiile în această funcţie. A venit cu o vastă experienţă profesională, dobândită în Luxemburg, una dintre cele mai performante pieţe de muncă din Europa. Blocul Naţional Sindical rămâne deschis colaborării cu toate instituţiile relevante, atât la nivel naţional, cât şi european, în vederea îmbunătăţirii politicilor publice din domeniile drepturilor sociale şi ale pieţei muncii”, se arată în finalul comunicatului.

România a obţinut poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii – Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie, afirma, marţi, premierul Marcel Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici