BNS: România rămâne în aceeaşi zonă de continuitate a acţiunilor de guvernare fără viziune

România rămâne în aceeaşi zonă a acţiunilor de guvernare fără viziune pe care le-a implementat Guvernul Boc în anii trecuţi şi a pierdut un an din cauză că Guvernul Ponta s-a concentrat excesiv pe războiul cu Palatul Cotroceni, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX liderul BNS, Dumitru Costin.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului BNS: România rămâne în aceeaşi zonă de continuitate a acţiunilor de guvernare fără viziune

Dumitru Costin (Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Prima constatare este că, ceea ce se propune din punct de vedere fiscal, arată că, din păcate, România rămâne în aceeaşi zonă de continuitate a acţiunilor de guvernare fără viziune pe care le-a implementat Guvernul Boc în anii trecuţi. Îmi pare rău să reafirm că, din păcate, acest an a fost pierdut pentru economia şi societatea românească şi Guvernul Ponta a căzut în capcană şi s-a concentrat excesiv pe războiul cu Palatul Cotroceni", a spus preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Dumitru Costin a mai spus că nu trebuie uitat nici faptul că preşedintele a semnat tratatul cu UE prin care România şi-a fixat deja nişte condiţii extrem de restrictive privind politica bugetară.

"Pe de altă parte, băieţii care au fost înainte, neavând viziune de relansare, de regândire a politicilor fiscale, au lăsat lucrurile să se întâmple de la sine. Au ales calea cu tăiat salariile. Ca să estompeze cumva tăierile de venituri salariale şi să mai amăgească sărăcia generalizată, nu au mai făcut indexările anuale de taxe locale. Dacă erau corecţi, continuau indexarea şi impactul ar fi fost mai mic decât acum", a precizat Dumitru Costin.

În opinia liderului BNS, responsabili pentru situaţia actuală sunt atât cei care au fost la guvernare, cât şi cei din actualui Guvern, pentru că au pierdut inutil anul 2012.

"Ceea ce se concluzionează este teza «impozite mai mari de la cât mai puţini», ceeea ce duce la intrarea în moarte clinică cu paşi rapizi a economiei şi societăţii româneşti", a mai spus Costin.

El a precizat că sindicaliştii au propus guvernanţilor în 2010 ca, în loc să taie salariile, să se stabilească un interval de şase luni în acel an financiar în care, pe baza parteneriatului, să se facă o evaluare şi redimensionare a structurii fiecărei entităţi bugetare.

"Pentru că au preferat să taie salariile, au păstrat un număr consistent de indivizi, au păstrat posturile, dar au împins în afara sistemului puţinele resursele umane de calitate din sistemul bugetar. Ne-am trezit cu un sector bugetar depopulat de resurse umane de calitate. (...) Acum plafonăm salariile pentru că avem plăţi de făcut pentru România. Asta nu înseamnă că se taie. Vor împinge la un sistem de restructurare, ca să nu se taie, ceea ce înseamnă disponibilizări de resurse umane", a mai spus liderul BNS.

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masă, tichete-cadou sau de vacanţă, va sista în continuare plata unor indemnizaţii lunare reparatorii pentru o categorie de revoluţionari, va limita gratuităţile la transportul feroviar şi va păstra îngheţate angajările în sistemul public

Aceste drepturi nu au mai fost acordate începând cu anul 2009, iar actualul guvern intenţionează să blocheze plăţile şi anul viitor, conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor.

Surse oficiale au declarat că proiectul de ordonanţă a fost aprobat de Guvern în şedinţa de miercuri.

Documentul stabileşte categoriile de plăţi şi facilităţi care nu vor fi acordate nici anul viitor, după modelul aplicat în ultimii ani de fostele guverne.

Astfel, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masă pentru angajaţi.

De asemenea, în bugetele acestor instituţii nu vor fi prevăzute sume pentru acordarea de tichete-cadou şi tichete de vacanţă.

Fostul guvern hotărâse totodată că indemnizaţiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revoluţionari, prevăzute în Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, nu se acordă. Indemnizaţia era destinată persoanelor care au obţinut titlul de "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, dacă au un venit mai mic decât salariul mediu brut pe economie. De aceleaşi drepturi ar fi trebuit să beneficieze şi copiii eroilor-martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi în nici o formă de învăţământ ori nu realizează venituri, din motive neimputabile lor.

Proiectul elaborat de Ministerul Finanţelor relevă că prevederea care stabilea că aceste indemnizaţii nu sunt acordate în 2012 va fi aplicată şi anul viitor.

De asemenea, Guvernul va limita şi anul viitor reducerile de tarife sau, după caz, gratuităţile la transportul feroviar în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, conform OG 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române, şi va îngheţa în continuare angajările în sistemul public.

Astfel, prevederea care stabileşte şi în prezent că se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice, cu excepţia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabilă şi anul viitor. Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta, dar numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. Pentru posturile din sistemul de învăţământ de stat, urmărirea încadrării în procentul de maxim 15% se realizează la nivelul întregului sistem.

Guvernul poate aproba punctual, prin hotărâre, ocuparea posturilor vacante din anumite domenii de activitate sau pentru anumite categorii de personal, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici