Boc a cerut miniştrilor să taie "stimulentele nesimţite", avertizându-i că "vor fi scoşi din echipă"

Premierul Emil Boc i-a atenţionat pe miniştri că stimulentele acordate angajaţilor sunt prea mari şi le-a solicitat să sisteze plata unor astfel de bonificaţii "nesimţite", avertizându-i că cine nu va respecta această cerere "va fi scos din echipă", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Boc a cerut miniştrilor să taie "stimulentele nesimţite", avertizându-i că "vor fi scoşi din echipă"

Boc a cerut miniştrilor să taie "stimulentele nesimţite", avertizându-i că "vor fi scoşi din echipă" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Solicitarea a fost adresată în şedinţa de miercuri seara a Guvernului, în contextul unei discuţii privind uniformizarea salariilor pentru anumite categorii de personal din ministere

"S-a discutat despre uniformizarea salariilor în ministere, dar nu a fost găsită încă o soluţie. De la acest subiect a pornit însă o discuţie legată de stimulentele din instituţiile publice, iar premierul a solicitat miniştrilor să nu mai acorde «stimulente nesimţite», spunându-le că cine va fi prins că nu respectă această cerere, va fi «scos din echipă»", au relatat sursele citate, participante la şedinţa de guvern.

Un document al Ministerului Finanţelor prezentat în luna mai de MEDIAFAX relevă că fondul de stimulente rezervat angajaţilor din instituţii publice a depăşit anul trecut 1,1 miliarde lei, pentru un număr mediu total de 336.648 posturi plătite, fără ca nivelul câştigului salarial mediu brut total să scadă în majroitatea instituţiilor sub 3.000 lei.

După şedinţa de săptămâna trecută, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că unii miniştri au reclamat în Guvern că funcţionari din subordine, ca şoferi, secretare şi alţi angajaţi, vor să plece la alte ministere unde au văzut că se câştigă mai bine, mai ales după prezentarea publică a veniturilor, şi au generat o discuţie în urma căreia s-a decis ca salariile acestora să fie uniformizate.

Miniştrii au reclamat faptul că mai mulţi funcţionari pe care îi au în subordine, precum şoferi, secretari, dar şi angajaţi încadraţi pe alte posturi, sunt tentaţi să plece spre alte ministere şi instituţii publice unde au observat că persoane încadrate pe un post echivalent sunt mai bine remunerate, nemulţumire amplificată după prezentarea publică a veniturilor din aceste instituţii.

"De exemplu, s-a văzut că sunt şoferi plătiţi cu 4.000 lei lunar, în timp ce alţii nu trec de 1.200 lei. Această situaţie a generat o nemulţumire la nivelul angajaţilor din ministere, care au început să fie tentaţi să plece spre acele instituţii unde au observat că se câştigă mai bine", au spus sursele.

În urma discuţiei din Guvern, premierul Emil Boc a cerut ca, în termen de o săptămână, prin ordonanţă de urgenţă sau ordin de ministru, salariile şoferilor, secretarelor şi altor angajaţi din ministere să fie uniformizate.

Datele prezentate recent de către instituţiile publice privind veniturile angajaţilor în luna aprilie 2010 au indicat că, în unele structuri, precum ministerele Finanţelor şi Muncii, sunt şoferi plătiţi lunar cu peste 4.000 lei, mai bine ca unii secretari de stat, în timp ce alţii au salarii cuprinse între 2.000 lei şi 3.000 lei.

În alte instituţii, îngrijitorii sunt plătiţi cu aproape 2.000 lei, mai bine decât un consilier juridic asistent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici