- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc anunţă că Guvernul îşi angajează săptămâna viitoare răspunderea pentru Codul Muncii
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 24 februarie.)
Guvernul îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, a anunţat, joi seara, premierul Emil Boc.
El a precizat, la postul public de televiziune, că se aşteaptă încă avizul Consiliului Economic şi Social.
Premierul a mai susţinut că între Guvern şi liderii sindicali a existat un dialog privind modificările Codului Muncii în care s-a căzut de acord asupra anumitor puncte şi că acest dialog va continua şi săptămâna viitoare, în cadrul procedurii parlamentare de angajare a răspunderii în care pot fi preluate amendamente.
Boc a ţinut totodată să precizeze că nu este de acord cu afirmaţia liderilor sindicali conform cărora viitorul Cod al Muncii promovează sclavagismul, arătând că modificările răspund "nevoilor vieţii".
"Trebuie să ştim că munca este un lucru foarte serios, nu mergem la slujbă să bârfim sau să ne facem că muncim. Prin contractul de performanţă, angajatul va fi protejat dacă îşi face treaba şi este performant", a spus Boc.
El a susţinut că durata normală a unei zile de lucru va fi în continuare 8 ore, conform Constituţiei, cu maximum 48 ore de muncă săptămânal, perioadă medie care va fi însă calculată la un interval de patru luni, nu de trei luni ca în prezent, pentru a facilita negocierile privind timpul de lucru în sectoare precum turismul şi construcţiile. Peste această perioadă de patru luni, prelungirea va fi valabilă numai dacă părţile sunt de acord.
Surse oficiale au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că Guvernul a discutat în primă lectură proiectul de modificare a Codului Muncii şi intenţionează să se reunească în următoarele zile în şedinţă specială pentru a aproba documentul. Modificările legislative vor fi promovate prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ulterior că Executivul aşteaptă avizul CES şi al Consiliului Legislativ, după care se va reuni în şedinţă pentru a adopta modificările la Codul Muncii în procedură de angajare a răspunderii.
Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că în perioada următoare vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare.
El a mai spus că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.
Premierul a precizat că, în urma acestor consultări, Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, săptămâna trecută, în urma unei întâlniri cu şeful Guvernului, că modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, deoarece patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO