Boc către PSD: Nu umblatul cu pâra la Înalta Poartă este soluţia, ci dialogul
Premierul Emil Boc a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că PDL cere imperativ PSD să înceteze orice demers de a solicita blocarea fondurilor europene pentru România, demers care este iresponsabil, şi a apreciat că nu "umblatul cu pâra la Înalta Poartă" e soluţia, ci dialogul.
Emil Boc (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax foto)
"PDL cere imperativ PSD să înceteze orice acţiune, orice demers de a cere blocarea fondurilor europene pentru România. Orice demers de acest fel este batjocoritor la adresa românilor", a afirmat Emil Boc, după întâlnirea cu europarlamentarii democrat-liberali.
Boc a arătat că "«orice» în competiţia politică trebuie să aibă o limită, iar aceasta este interesul naţional al ţării".
El a apreciat că demersul PSD este iresponsabil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
Emil Boc a mai spus că soluţia nu poate fi decât dialogul, şi nu "umblatul cu pâra la Înalta Poartă, ca pe vremea fanarioţilor", pentru a se câştiga acolo "firmanul (ordin emis de sultan prin care erau numiţi sau maziliţi guvernatorii sau domnitorii depinzând de Imperiul Otoman - n.r.)".
Boc a spus că înţelege că faptul că 2012 este un an electoral şi că opoziţia doreşte "cu ardoare" să ajungă la putere, dar a subliniat că această competiţie politică trebuie să aibă o limită dată de interesul general al ţării.
"Nu ne putem juca cu interesul României de a aduce şase miliarde de Euro doar în acest an. A încerca pe spinarea românilor să ajungi la putere prin blocarea la Bruxelles a fondurilor europene este un gest de maximă iresponsabilitate din partea unui partid politic", a spus Boc.
La rândul său, liderul eurodeputaţilor PDL, Marian Jean Marinescu, a prezentat, în conferinţa de presă, o declaraţie a europarlamentarilor PDL prin care aceştia solicită PSD să înceteze de urgenţă "politica de intoxicare" a oficilialor europeni referitor la evenimentele din ţară.
În declaraţie se arată că această "politică de intoxicare" afectează grav interesele tututor românilor, iar, dacă, prin absurd, ar produce efecte, România ar pierde bani, credibilitate, investitori.
"Ponta vrea să izoleze România într-o perioadă în care Europa face eforturi pentru a depăşi situaţia de criză prin care trec toate statele membre (...) Intoxicările PSD la instituţiile europene încearcă să întoarcă România cu 20 de ani în urmă. Conducerea PDL, europarlamentarii PDL se vor opune acţiunilor de denigrare a României de către PSD în forurile europene", se mai arată în declaraţia citită de Marian Jean Marinescu.
Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, europarlamentarul Rovana Plumb, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că grupurile S&D şi ALDE din Parlamentul European vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE, care însă să nu recomande sancţiuni.
Eurodeputatul a afirmat că parlamentarii socialişti şi liberali din Parlamentul European au început deja procedurile pentru ca PE să ia în discuţie situaţia politică din România.
Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentând cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amânarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare.
Parlamentul European va discuta propunerea ALDE la sfârşitul acestei luni, urmând să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni.
Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.
La începutul acestei săptămâni, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg.
Preşedintele PSD le-a spus, luni, la Strasbourg, liderilor grupurilor S&D şi ALDE din PE că protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de amânarea alegerilor locale din 2012 şi comasarea cu parlamentarele.
Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.
Preşedintele PSD le-a spus liderilor PE că România a fost "victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică, a mecanismelor democratice" în ultimii doi ani.
Ponta a afirmat că în ultimele zile zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe din România împotriva actualei puteri şi a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a anunţat o posibilă asumare a răspunderii în Parlament pentru Legea sănătăţii.
PSD doreşte să determine grupurile social-democrat şi liberal-democrat din Parlamentul European să solicite adoptarea unei rezoluţii în legătură cu "derapajul democratic" din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO