- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (11.07.2012, 12:54)
- Departamentul Corespondenţi , Pacala Dana , Vasile Hotea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Cei care refuză publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial se fac vinovaţi de abuz în serviciu
Fostul preşedinte al PDL Emil Boc afirmă că deciziile Curţii Constituţionale trebuie respectate de toate instituţiile, iar "cei care refuză publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial se fac vinovaţi de abuz în serviciu".
Urmărește
1088 afișări
Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii pentru toate autorităţile din România.
"În legătură cu situaţia de la Curtea Constituţională din România (CCR) voi da un răspuns legal şi constituţional: deciziile Curţii sunt obligatorii şi trebuie respectate de toate instituţiile statului, soluţia este retragerea ordonanţei de urgenţă care propune o altă soluţie legală decât cea prevăzută de CCR. Cei care refuză publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial se fac vinovaţi de abuz în serviciu", a spus Emil Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Boc a precizat că, pentru a fi valid, la referendum trebuie să se prezinte jumătate plus unu din alegătorii înscrişi pe listele electorale.
"În funcţie de complexitate, plenul Curţii stabileşte termenul în care se redactează motivarea. Dar decizia a fost stabilită, aşa că trebuie jumătate plus unu din cei înscrişi pe liste. Termenul până la care se redactează motivarea se stabileşte de plenul Curţii, apoi se publică în Monitorul Oficial", a conchis Boc.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale.
El a arătat că modul de derulare a referendumului va fi stabilit de către Parlament.
Citeşte şi:
CC: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei de pe liste, adică 9 milioane. Guvern: Demiterea lui Băsescu, pe baza OUG - jumătate plus unu din cei prezenţi la urne: Parlam
Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care arată că, având în vedere decizia Curţii Constituţionale pronunţată în 10 iulie asupra Legii pentru modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, premierul Victor Ponta a trimis preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului o scrisoare prin care le adresează rugămintea de a analiza posibilitatea organizării în cât mai scurt timp a unei sesiuni extraordinare.
"Potrivit scrisorii, primul-ministru Victor Ponta şi-a exprimat dorinţa ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, să evalueze oportunitatea introducerii pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Parlamentului a proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 41/2012 pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în vederea punerii de acord cu decizia Curţii Constituţionale", se arată în comunicat.
Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Guvernul a transmis un comunicat în care anunţa că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşă, a declarat însă pentru MEDIAFAX că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern, şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat Curtea Constituţională.
Citeşte şi:
Duşa: Referendumul din 29 iulie, desfăşurat în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat CCR
Duşa a sublinit că, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei iniţiative legislative care reglementează referendumul, aparţinând a doi parlamentari, şi care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.
El a menţionat că, prin decizia luată în cazul acestei iniţiative legisaltive - respectiv de constatare a constituţionalităţii - Curtea Constituţională a procedat normal, fiind consecventă deciziilor luate anterior.
Duşa a menţionat că textul Ordonanţei concordă cu prevederile legislative în vigoare din 2007 până la începutul anului în curs, când au intervenit modificări operate de către PDL, el arătând că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2007 s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii stipulate acum de Ordonanţă.
Aceeaşi poziţie a avut şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, care a precizat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.
Citeşte şi:
MAI: OUG prin care preşedintele e demis cu majoritatea prezenţilor se aplică la referendum
La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, până în momentul în care Legea referendumului, asupra căreia s-a pronunţat CC, va ajunge lege, Guvernul va organiza referendumul în baza OUG, singurul act în vigoare care reglementează acest domeniu.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze OUG care stabileşte că preşedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participanţii la vot, ea subliind că CC a stabilit că şeful statului nu poate fi demis decât cu majoritatea alegătorilor de pe liste.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CC: Referendumul, validat dacă participă jumătate plus unu din cei de pe liste, adică 9 milioane. Guvern: Demiterea lui Băsescu, pe baza OUG - jumătate plus unu din cei prezenţi la urne: Parlam
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”