Boc: Demersul Guvernului privind Constituţia nu are legătură cu constituirea comisiei parlamentare
Boc a precizat, la TVR, că Guvernul a lucrat împreună cu preşedintele României deoarece cele două instituţii trebuie să aibă un punct de vedere unitar, având în vedere că Legea fundamentală poate fi revizuită fie de preşedinte, la propunerea Guvernului sau de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau senatorilor şi de 500 de mii de cetăţeni cu drept de vot.
„Credeţi că noi am ştiut că Parlamentul va constitui Comisia de revizuire cu doar două zile înainte să treacă prin Guvern forma proiectului? Noi am fi depus proiectul, fie că se constituia sau nu comisia”, a spus Emil Boc.
Potrivit lui Boc, Comisia urmează să analizeze toate proiectele de revizuire a Constituţiei depuse, deocamdată existând doar proiectul Guvernului şi preşedintelui. „lucrat de mai bine de o lună”.
Premierul a precizat că acest proiect vizează punerea în aplicare a rezultatului referendumului din noiembrie 2009, de reducere la 300 a numărului de parlamentari şi trecerea la Parlamentului unicameral şi rezolvarea problemelor care au dus la conflicte între autorităţile statului.
Întrebat dacă liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a fost de acord cu acest proiect de revizuire, primul ministru a arătat că decizia proiectului este a Guvernului, adăugând că cei din Uniune au „unele nuanţe”, dar în Parlament se va tranşa situaţia.
Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, „în calitate de iniţiator al revizuirii” Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainteze Parlamentului.
Parlamentul a adoptat, marţi, cu 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei comune de revizuire a Constituţiei.