Boc evită să comenteze introducerea taxei fast-food: Nu sunt un om vicios
Premierul Emil Boc a evitat, miercuri, să comenteze intenţia Ministerului Sănătăţii de a introduce taxa pentru produse fast-food, arătând doar că el nu este un om vicios şi că "suma viciilor este constantă".
Boc evită să comenteze introducerea taxei fast-food: Nu sunt un om vicios (Imagine: Mediafax Foto)
Solicitat, miercuri, de jurnalişti să comenteze intenţia Ministerului Sănătăţii de a introduce taxa pe produse fast-food, Boc a evitat un răspuns.
"După cum vedeţi, nu sunt un om vicios sau suma viciilor este constantă. Nu mă pronunţ până nu am toate informaţiile necesare", a spus Boc.
Ulterior, Emil Boc a declarat că Guvernul nu a luat încă în discuţie intenţia ministrului Sănătăţii de a introduce această taxă, proiectul fiind încă supus dezbaterii publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Întrebat din nou de ziarişti cum comentează intenţia ministrului Sănăţii, Cseke Attila, de a introduce o taxă pe produse fast-food şi pe dulciuri, Boc a răspuns: "Vedeţi de ce nu îmi plac? Am mai slăbit. Repet, nu am discutat acest proiect, este supus dezbaterii publice. Mă voi pronunţa în urma discuţiilor care vor apărea pe marginea proiectului şi vom lua o decizie. Importantă este dezbaterea în acest moment".
Ministrul Sănătăţii vrea să introducă taxa pe fast-food
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, marţi, că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast-food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.
El a spus că a cerut Comisiei de sănătate a ministerului o poziţie faţă de această propunere pentru a stabili cum pot fi aplicate aceste taxe. De asemenea, ministrul a precizat că va discuta şi cu producării şi distribuitorii acestor produse în legătură cu modalitate aplicării acestei taxe.
Taxa va fi percepută începând cu martie 2010
Taxa pe fast food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare, cuantumul contribuţiei urmând să fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.
Taxa va fi plătită de toate persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr şi cu aditivi alimentari, iar în această categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, precum şi băuturile răcoritoare, cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.
Lista completă a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza conţinutului crescut de sare, grăsimi, zahăr, precum şi cu aditivi alimentari va fi aprobată prin hotărâre de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.
Cuantumul contribuţiei va fi stabilit prin negocieri între Ministerul Sănătăţii şi companii.
Sumele colectate din această sursă vor fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate şi vor reprezenta venituri proprii ale ministerului de resort.
Contribuţiile se constituie ca venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii începând cu data de 1 martie 2010, se arată în document.
Taxa va trebui virată lunar până la data de 25 a lunii următoare celei în care produsele au fost livrate sau comercializate pe piaţa internă, într-un cont special deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sănătăţii.
Argumentaţia prezentată în document este că, în Europa, din ce în ce mai multă lume este afectată de excesul de greutate şi de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută şi moartea prematură, alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică reprezentând arii prioritare esenţiale în cadrul politicilor UE în materie de sănătate publică.
"Alimentaţia nesănătoasă duce la creşterea îmbolnăvirilor şi implicit la creşterea cheltuielilor de sănătate, reducerea productivităţii, scăderea capacităţii de muncă, scăderea calităţii vieţii, scăderea sperantei de viaţă", se arată în act.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO