- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Impunerea CAS nu va afecta persoanele care au contract de muncă
Discuţiile privind legea pensiilor, act normativ care ar putea include impunerea CAS pentru drepturile de autor, vor începe imediat după adoptarea bugetului în Parlament, iar o astfel de impunere nu va afecta persoanele salarizate în baza unui contract de muncă, potrivit premierului Emil Boc.
Boc: Impunerea CAS nu va afecta persoanele care au contract de muncă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Întrebat, luni seara, de presă dacă susţine ridicarea excepţiei de la plata CAS pentru sumele provenite din drepturi de autor în contextul criticilor formulate de către persoanele afectate, şeful Guvernului a răspuns că discuţia în acest sens nu afectează salariaţii remuneraţi pe baza unui contract de muncă.
"Cei care au contract de muncă nu au niciun fel de problemă. Pentru cei care au contract de muncă nu se pune în discuţie să plătească ceva suplimentar", a spus Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
El a precizat că discuţiile privind proiectul legii pensiilor, care ar putea include o astfel de taxare, vor începe imediat după aprobarea de către Parlament a proiectului de buget pentru acest an.
Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.
Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului.
Documentul, semnat de ministrul Muncii şi prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX, relevă că în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor de pensionari şi Consiliului Legislativ, precum şi în urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate şi înregistrate modificări la proiectul de lege, printre care şi introducerea CAS pentru drepturi de autor.
"Astfel, din dorinţa îmbunătăţirii conţinutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma înaintată Parlamentului în vederea asumării de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contribuţiei de asigurări sociale; Descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi reintegrarea profesională a celor apţi de muncă; Integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat ce funcţionează în cadrul cultelor recunoscute prin lege, în baza principiului obligativităţii", se arată în documentul guvernamental obţinut de MEDIAFAX.
MediaSind şi Patronatul Presei din România - Romedia au anunţat, într-un comunicat, că vor avea, săptămâna aceasta, întâlniri cu reprezentanţii Guvernului pentru a stopa intenţia Executivului de a elimina excepţia de la plata CAS pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor.
Ministerul Muncii a arătat că introducerea CAS pentru drepturile de autor şi alte venituri din convenţii civile sau contracte de colaborare a fost propusă pentru a asigura dreptul la pensie în sistemul public persoanelor care obţin câştiguri doar din aceste activităţi şi a evita dependenţa lor de asistenţă socială.
Instituţia a precizat, vineri, într-un comunicat de presă, că au fost semnalate şi adoptate o serie de îmbunătăţiri faţă de forma iniţială a proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, printre care şi propunerea potrivit căreia sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare să fie purtătoare de CAS.
"Propunerea are în vedere asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public şi pentru acele persoane care obţin venituri exclusiv din aceste activităţi, astfel încât să nu devină dependente de programele de asistenţă socială, la momentul retragerii din activitate", se arată în comunicatul MMFPS.
Potrivit Ministerului Muncii, modalităţile de aplicare a acestei măsuri urmează să fie stabilite în momentul definitivării proiectului de lege şi aprobării acestuia de către Guvern.
Luni, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, şi nu celor care au şi contracte de muncă, precizând că această prevedere ar putea fi aplicată din 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO