Boc: În privinţa diminuării parlamentarilor, nu avem dreptul să fim în opoziţie cu cetăţenii

Premierul Emil Boc i-a replicat, marţi, fostului premier Călin Popescu Tăriceanu că atunci când critică diminuarea numărului de parlamentari se opune voinţei cetăţenilor care au votat la referendum, menţionând că parlamentarii nu au dreptul să fie în opoziţie cu aceia care le plătesc locurile.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Boc: În privinţa diminuării parlamentarilor, nu avem dreptul să fim în opoziţie cu cetăţenii

Boc: În privinţa diminuării parlamentarilor, nu avem dreptul să fim în opoziţie cu cetăţenii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"În privinţa bătăliei politice pe care domnul Tăriceanu o anunţa aici cu Guvernul şi cu toţi cei care susţin modernizarea statului sau a clasei politice spunând că va fi un adversar redutabil, rolul opoziţiei în orice democraţie este într-adevăr să-şi facă datoria de opozant, dar nu ştiu ce opozanţă ar putea fi în raport cu voinţa românilor de la referendum. Aici este înrebarea mea la care eu nu am răspuns. Putem să ne contrazicem pe idei şi propuneri care vin de la Guvern, dar când o propunere vine de la stăpânul locului pe care îl deţineţi în Parlament, cu cine suntem în opoziţie? Cu românul care a votat la referendum un lucru şi care ne cere să facem în Parlament prin revizuirea Constituţiei reducerea numărului de parlamentari?", i-a spus Boc lui Tăriceanu.

Premierul i-a spus liberalului că, din punctul său de vedere, el are "tot dreptul" să fie în opoziţie cu cine doreşte, dar că parlamentarii nu au dreptul să fie în opoziţie cu aceia care le plătesc locurile în Parlament.

"Cred că nu avem dreptul să fim în opoziţie cu titularul puterii şi acela care vă plăteşte scaunul dumneavoastră de parlamentar, cel care a votat la referendum pentru diminuarea locurilor de parlamentari în contextul acţiunii de modernizare a statului român", a adăugat primul-ministru.

Pe de altă parte, Emil Boc a menţionat că, în opinia sa, votul uninominal reprezintă "un progres politic în România".

"Eu cred că votul uninominal reprezintă un progres politic în România. Că el poate fi îmbunătăţit este o altă problemă. Şi cu aceasta suntem de acord, că putem perfecţiona mecanismul votului uninominal astfel încât poate în viitor doar cei care câştigă primul loc să poată intra în Parlament şi nu cei care sunt de pe locul doi sau trei, că asta înseamnă logică democratică şi respectarea principiului majorităţii democraţiilor", a spus Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici