- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Legat de Schengen, cerem doar repectarea regulilor, România nu poate fi oaia neagră a UE
Premierul Emil Boc a declarat că România trebuie să-şi convingă partenerii europeni că "nu poate fi oaia neagră a UE", adăugând că Bucureştiul cere doar "respectarea regulilor jocului în privinţa aderării la Schengen" şi aplicarea aceloraşi criterii care au fost folosite şi în cazul celorlalte state.
Boc: Legat de Schengen, cerem doar repectarea regulilor, România nu poate fi oaia neagră a UE (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Am repetat de mai multe ori: România şi-a îndeplinit şi îşi va îndeplini toate angajamentele tehnice legate de aderarea la Spaţiul Schengen. Orice altă conexiune cu alte aspecte de natură politică nu sunt altceva decât încălcări ale Tratatului de aderare şi eu cred că, fiind în UE, toţi trebuie să respectăm legislaţia UE, tratatul UE şi în consecinţă sper că până la urmă înţelepciunea, maturitatea şi respectarea regulilor jocului vor predomina în Consiliul UE şi România va câştiga", a spus Emil Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Întrebat dacă are vreun plan în acest sens, Emil Boc a precizat: "Planul este ca, până la capăt, România să nu aibă niciun fel de problemă tehnică iar în acest moment toate rapoartele europene confirmă că suntem în grafic, iar din punct de vedere politic trebuie să-i convingem pe partenerii europeni că România nu poate fi oaia neagră a UE, că România, dacă îşi respectă angajamentele, trebuie să stea la masa UE ca şi celelalte state în privinţa Schengen".
Boc a adăugat că România este conştientă de ceea ce înseamnă responsabilitatea de a fi stat de graniţă externă a UE.
"Cerem doar respectarea regulilor jocului în privinţa aderării la Schengen. Aşa cum au aderat celelalte state la Schengen, la fel dorim şi noi să aderăm, pe baza aceloraşi criterii şi nu a altora puse în plus", a spus el.
Întrebat cine ar trebui să-şi asume răspunderea în cazul unui eşec în privinţa aderării la Schengen, Boc a evitat un răspuns direct: "Haideţi să nu pornim de la această premisă în acest moment".
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene. Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre un demers franco-german adresat atât Comisiei Europene, cât şi preşedinţiei belgiene în exerciţiu a UE, precum şi viitoarei preşedinţii ungare a Uniunii, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO