Boc: Ministerul Afacerilor Europene poate evita situaţia în care România ar pierde fonduri UE

Ministerul Afacerilor Europene va genera un impuls suplimentar în accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene şi evitarea situaţiei în care România ar pierde aceşti bani, votul parlamentarilor pentru înfiinţarea noului minister fiind astfel de interes naţional, a afirmat premierul Boc.

Urmărește
370 afișări
Imaginea articolului Boc: Ministerul Afacerilor Europene poate evita situaţia în care România ar pierde fonduri UE

Premierul Emil Boc (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

În discursul susţinut la şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului convocată pentru înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, premierul a reluat totodată ideea că votul pentru înfiinţarea noului minister este important pentru ca primarii, indiferent de culoarea politică a acestora, să poată implementa proiectele europene.

Conform datelor prezentate de şeful Guvernului, la acest moment sunt înregistrate proiecte pentru contractarea fondurilor structurale în valoare de 56 miliarde euro, dintre care au fost aprobate contracte în sumă de 21 miliarde euro. Dintre acestea au fost însă semnate proiecte în valoare de numai 14 miliarde euro.

"Propunerea pe care o facem este cu un om care răspunde la două calităţi, respectiv o expertiză profesională în domeniu incontestabilă, în persoana lui Leonard Orban, fiind şi persoana care are legătura cu Uniunea Europeană la Bruxelles, pentru a putea să ajute România, într-un moment important al absorbţiei fondurilor europene, să nu avem probleme cu pierderea banilor europeni. Acest vot pe care îl solicităm este unul în interes naţional, pentru completarea structurii Guvernului", a spus Boc parlamentarilor.

El a precizat din nou că sunt invocate alineatele 2 şi 3 din articolul 85 al Constituţiei pentru completarea structurii Executivului, care se referă la remaniere cu efectele sale, ceea ce înseamnă că Executivul solicită acordul Legislativului doar pentru completarea structurii cu acest minister şi nu un nou vot de învestitură.

Leonard Orban, propus ministru al Afacerilor Europene, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare de administraţie şi afaceri europene.

Pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei sunt necesare 236 de voturi favorabile.

Aşa cum a anunţat şi săptămâna trecută, co-preşedintele USL Victor Ponta a declarat, şi înaintea şedinţei plenului reunit al Parlamentului, că opoziţia nu va vota propunea premierului de înfiinţare a unui minister responsabil cu fondurile europene.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că orice reprezentant al opoziţiei care va vota în Parlament împotriva înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene va vota împotriva propriului primar care poate accesa fonduri UE şi a făcut un apel la maturitatea clasei politice de a sprijini înfiinţarea noului minister.

Şi preşedintele Traian Băsescu a cerut, luni, coaliţiei să trateze cu maximă atenţie votul din Parlament privind înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, dând asigurări că prezenţa lui Leonard Orban în Cabinet va creşte calitatea actului guvernamental.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici