- Home
- Politic
- CLUJ-NAPOCA, (07.01.2013, 16:26)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Ponta a fost prins cu mâţa în sac. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, afirmă că premierul Victor Ponta răspunde altceva când este întrebat despre ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, "într-o manieră pur diversionistă", dar acesta "a fost prins cu mâţa în sac" întrucât "a vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor".
Urmărește
819 afișări
Boc: Ponta a fost prins cu mâţa în sac. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor
Emil Boc a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că "Victor Ponta dezinformează şi, într-o manieră pur diversionistă, încearcă să arunce vina în altă parte, încercând să îşi ascundă incompetenţa", transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
"Victor Ponta a fost prins cu mâţa în sac şi acum hoţul strigă hoţul. A vrut să scoată castanele din foc cu mâna primăriilor. Eu îl întreb pe Ponta unde e OUG de modificare a Codului Fiscal şi el îmi răspunde de ce nu a adoptat o ordonanţă simplă, îl întreb un lucru, şi el răspunde altceva. În asta constă diversiunea. Îi cer imperativ ca în această săptămână să adopte ordonanţă de urgenţă sau simplă de modificare a Codului Fiscal şi să scoată administraţiile locale din incertitudine", a spus Boc.
El a afirmat că şeful Guvernului ştie foarte bine care este diferenţa între o ordonanţă de urgenţă şi una simplă, pentru prima nefiind nevoie de o lege de abilitare, "ci doar de decizia primului ministru şi de actul pregătit de Ministerul Finanţelor".
"Dovada supremă este proiectul de OUG de modificare a Codului Fiscal aflat pe site-ul Ministerului Finanţelor din 21 decembrie 2012 şi care nu mai instituia obligativitatea pentru autorităţile locale să indexeze taxele şi impozitele locale cu 16 la sută. Putea da OUG în 21 decembrie, în 27 decembrie, în 4 ianuarie şi lăsa administraţiile locale să decidă asupra taxelor, nu să lase pe toată lumea în ceaţă. Minciuna are picioare scurte. Consider că este vorba de diversiune, ipocrizie şi incompetenţă, pentru că altfel nu pot interpreta ce a spus până acum Ponta, care se face că nu cunoaşte prevederile Constituţiei", a menţionat primarul Clujului.
El şi-a manifestat regretul că Victor Ponta, în loc să recunoască faptul că a greşit, "încearcă diversiuni de genul «Administraţia Prezidenţială nu a semnat decretul de promulgare a legii de abilitare», «fostul premier Emil Boc, profesor de drept constituţional, nu cunoaşte legea»".
"Dacă Victor Ponta dorea să respecte promisiunea făcută în 12 decembrie 2012, să lase primarii să decidă dacă indexează sau nu taxele locale, putea adopta o OUG. Dacă o adopta înainte de 31 decembrie, nu mai trebuia să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul se consideră în sesiune până la sfârşitul lunii decembrie. Dacă adopta după 1 ianuarie, convoca Parlamentul în sesiune extraordinară şi oricum am înţeles că se va convoca Parlamentul pentru buget în 20 ianuarie. E vorba de nepăsare, neştiinţă sau de voinţa de a majora taxele şi impozitele locale prin indexare cu mâna primarilor. Guvernul spunea că le-au mărit primarii, primarii spuneau că Ponta şi nimeni nu mai ştia nimic", a subliniat Emil Boc.
El l-a acuzat pe Ponta că, pentru a-şi masca incompetenţa în ceea ce priveşte gestionarea problemei taxelor şi impozitelor locale, "a dat vina pe preşedintele României, care nu are nicio legăură cu subiectul".
"Subiectul este la Guvern", a conchis Boc.
Citeşte şi:
Ponta: Şi preşedintele şi Guvernul au acţionat legal şi constituţional legat de OG privind taxele
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că atât Guvernul, cât şi preşedintele au acţionat legal şi constituţional în legătură cu OG privind taxele, menţionând că sigurul care nu a acţionat astfel este Emil Boc, şi precizând că acordul de coabitare nu va fi rupt.
"Preşedintele a procedat constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal şi constituţional, nu putea emite ordonanţe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituţional şi stupid e domnul Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaşte procedura. El, fiind şi premier, să iasă cu această prostie duminică...Întrebaţi-l pe el de ce nu a înţeles cum se procedează", a spus Ponta.
Solicitat să comenteze faptul că Preşedinţia a solicitat Guvernului să păstreze declaraţiile "în limitele decenţei", Ponta a răspuns: "Dumnezeule, cu ce am fost indecent?".
Întrebat dacă se va rupe acordul care stabileşte coabitarea, Ponta a răspuns negativ.
Premierul a precizat că nu există neînţelegere sau conflict între Preşedinţie şi Guvern pe această temă. "Nu e niciun fel de neînţelegere sau conflcit între Preşedinte şi Guvern. S-a procedat legal, constituţional. (...) Acuma credeţi că o să rupem un pact de coabitare de la Boc? Nici vorbă, trebuie să fie lucruri mult mai serioase", a spus Ponta.
El i-a transmis lui Emil Boc să "facă bine" şi să-şi încaseze taxele şi i-a cerut să nu mai fie "ridicol".
"Emil Boc să facă bine să-şi încaseze taxele. Dacă nu vrea, e problema sa, dar va veni Curtea de Conturi la el. Ştiu că se reinventează politic, că e bătălie în PDL, dar să nu mai fie ridicol", a spus Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administraţia prezidenţială, care atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente.
Citeşte şi:
Boc: Ponta nu cunoaşte Constituţia. Guvernul putea adopta o Ordonanţă de Urgenţă privind taxele în 27 decembrie
"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arată în comunicatul Preşedinţiei legat de "explicaţiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilităţii de a fi adoptată ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale".
Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.
Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţa care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.
"În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern", se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Şi premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul poate publica marţi Ordonanţa privind taxele, pentru că preşedintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intră în vigoare la trei zile de la publicare.
Întrebat dacă se va emite săptămâna aceasta Ordonanţa simplă privind taxele, Ponta a răspuns: "Domnul Boc rămâne tot domnul Boc. Nu se schimbă niciodată. Ştie foarte bine - sau ar trebui să ştie, că a fost prim-ministru vreo trei ani, din păcate, asta e - ştie foarte bine că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Deci, mâine pot să public ordonanţa. Sunaţi-l la Cluj pe domnul profesor de Drept constituţional Emil Boc şi explicaţi-i încă o dată că, deşi nu ştie - că nu a fost prim-ministru, de unde să ştie? - aşa se întâmplă cu ordonanţele".
La finalul şedinţei de săptămâna trecută a Guvernului, întrebat de jurnalişti dacă Executivul a aprobat această ordonanţă privind taxele locale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a răspuns negativ.
"Nu s-a discutat. A fost citită de pe ordinea de zi şi s-a dorit amânarea ei pentru săptămâna viitoare", a spus Zaharescu.
Întrebat cine a dorit amânarea ordonanţei, Zaharescu l-a indicat pe vicepremierul Liviu Dragnea.
"A dorit doar amânarea pe săptămâna viitoare", a precizat Zaharescu, întrebat dacă Dragnea a prezentat şi un motiv pentru amânarea ordonanţei.
Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.
Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe