Boc: Prevederea legată de consultarea la remanieri, pentru rezolvarea conflictelor între autorităţi

Premierul Emil Boc a declarat, joi seară, că a fost prevăzut în proiectul de revizuire a Constituţiei ca premierul să propună remanierea unui ministru numai după consultarea preşedintelui pentru a se rezolva conflictele apărute între autorităţile statului, cum a fost în cazul Noricăi Nicolai.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Boc: Prevederea legată de consultarea la remanieri, pentru rezolvarea conflictelor între autorităţi

Boc: Prevederea legată de consultarea la remanieri, pentru rezolvarea conflictelor între autorităţi (Imagine: Bogdan Stamtin/Mediafax Foto)

Boc a precizat, la TVR, că a premierul trebuie să-l consulte pe preşedinte la remanierea unui ministru, dar dacă şeful statului nu este de acord cu remanierea, ultimul cuvânt îl va avea şeful Guvernului, preşedintele neputând să respingă remanierea nici măcar o dată.

El a spus că a propus acest text pentru a rezolva problema conflictelor apărute în decursul timpului între instituţiile statului, cum a fost cazul în care premierul Călin Popescu Tăriceanu a propus-o pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, iar preşedintele a refuzat.

Potrivit lui Boc, Curtea Constituţională a decis că preşedintele poate să refuze doar o dată.

"Dreptul primului ministru de a propune remanierea nu poate fi contestat de nimeni. Ca să se evite această situaţie de ping-pong - eu trimit la preşedinte, preşedintele refuză şi din nou trimit - am propus această consultare a preşedintelui", a spus Emil Boc.

El a mai arătat că premierul este obligat să se consulte cu preşedintele în privinţa remanierii, preşedintele poate să spună "da" sau "nu", dar odată terminată procedura consultării, premierul rămâne suveran.

Potrivit lui Boc, această consultare se poate face şi în scris. "Rezultatul este că nu vom mai avea conflicte de genul Norica Nicolai. (...) Premierul are ultimul cuvânt, preşedintele nu poate respinge nici măcar o dată, cu condiţia de a fi consultat", a adăugat Emil Boc.

Boc a explicat că a prevăzut, în proiectul de revizuire a Constituţiei, şi ca Parlamentul să fie obligat să dea un răspuns în 10 zile în cazul desemnării unui candidat pentru postul de premier, pentru a scurta criza politică.

Potrivit lui Boc, dacă Parlamneul nu dă acest răspuns în zece zile, propunerea se consideră respinsă. El a spus că a introdus această prevedere pentru a se evita situaţiile gen Liviu Negoiţă, arătând că în acest caz Parlamentul nu a vrut să se pronunţe asupra propunerii sale pentru funcţia de premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici