- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Recunosc cu smerenie că decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost o greşeală
(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial luni, 4 aprilie.)
Decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, din urmă cu trei ani, a fost o greşeală care trebuie recunoscută "cu smerenie", pornind de la ideea că a recunoaşte o greşeală este mai bine decât a persevera în eroare, a afirmat, luni seara, premierul Emil Boc.
"O spun răspicat şi cu smerenie în faţa românilor: susţinerea majorării salariilor cu 50%, în 2008, a fost o greşeală pe care şi eu o recunosc. Am fost unul dintre aceia care, deşi nu eram nici membru al Guvernului sau al Parlamentului, am susţinut din calitatea de preşedinte de partid majorarea salariilor. Recunosc, însă că a recunoaşte este mai bine decât a persevera în greşeală. Spun asta acum, după ce a trecut această criză peste noi, şi cred că ar trebui să-i schimbe şi pe politicieni", a spus Boc, la postul public de televiziune.
El a arătat că actuala criză economică l-a "schimbat" şi că este conştient că în prezent trebuie să asigure stabilitatea economică a ţării.
Coaliţia a decis, în şedinţa de luni, să mandateze Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesori.
Guvernul anunţa, săptămâna trecută, că va promova în Parlament, posibil prin angajarea răspunderii, un proiect de act normativ care să plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acest moment o creştere salarială de 50%.
Surse oficiale au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia în calcul angajarea răspunderii pentru proiectul de lege privind uniformizarea salarizării în învăţământ pe considerentul că asupra acestor drepturi salariale nu se poate interveni prin ordonanţă de urgenţă, după ce CC a declarat neconstituţional un act similar al Guvernului Tăriceanu.
La sfârşitul anului 2008, Guvernul Tăriceanu a emis o ordonanţă de urgenţă care amâna termenul de intrare în vigoare a Legii de majorare a salariilor în învăţământ cu 50% şi stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost însă declarat drept neconstituţional la Curtea Constituţională, cu argumentul că amânarea creşterii salariilor profesorilor afectează drepturi fundamentale, respectiv dreptul la muncă, la protecţia socială a muncii şi la un nivel de trai decent.
Documentul pregătit de Guvern sub forma unui proiect de lege privind salarizarea în acest an a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, obţinut şi prezentat vineri de MEDIAFAX, conţine anexe detaliate privind salariile brute de încadrare pentru toate cadrele didactice şi întregul personal auxiliar din învăţământul universitar şi cel preuniversitar şi prevede în mod distinct că acestea vor fi menţinute până la 31 decembrie 2011.
"Prin contractele colective de muncă sau acordurile colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi în bani sau în natură care excedează prevederile legii", se arată în actul normativ.
Documentul stabileşte totodată că personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ nu va primi sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 şi nici prime de vacanţă, tichete de masă, tichete-cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie, precum şi că munca suplimentară va fi compensată numai cu timp liber.
"Încălcarea dispoziţiilor legii privind stabilirea salariului de bază individual şi a celorlalte drepturi, precum şi acordarea de drepturi fără respectarea prevederilor acesteia atrag, după caz, răspunderea disciplinară, materială sau penală a persoanelor vinovate", este stabilit în document.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, declara, vineri, pentru MEDIAFAX că este catastrofal ce face Guvernul prin anularea plăţii sumelor câştigate în instanţă, subliniind că respectarea deciziilor judecătoreşti nu ar fi destabilizat economia.
FSLI preciza că sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol, iar nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în educaţie.
Cadrele didactice din zeci de şcoli din judeţele Botoşani şi Suceava care au obţinut în instanţă, prin hotărâri definitive, irevocabile şi executorii reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008 au intrat în grevă în urmă cu trei săptămâni, nemulţumite că nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie. Profesorii au renunţat săptămâna trecută la protest, după ce au început să îşi primească salariile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În România Educată a lui Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
-
Liderul opoziţiei conservatoare din Germania susţine discuţii pentru un acord de liber schimb între UE şi SUA lui Donald Trump
-
Apetit pentru mobilitate: Consumul de benzină şi motorină, în creştere în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO