Boc: Referirea la imuniatea parlamentarilor în legătură cu cea a preşedintelui era nenecesară
Boc a spus, la TVR, că textul Constituţiei prevede în prezent că preşedintele se bucură de imunitate ca şi deputaţii şi senatorii pentru votul şi opiniile politice.
El a adăugat că în propunerea de revizuire a rămas doar textul potrivit căruia preşedintele se bucură de imunitate deoarece acest concept acoperă şi imunitatea pentru declaraţiile politice.
„Era superfluă pentru că conceptul de imunitate va cuprinde şi imunitatea pentru opiniile politice. (…) Faptul că preşedintele se bucură de imunitate este şi acum. Era o adăugire nenecesară pentru că preşedintele nu votează, şi conceptul de imunitate acoperă şi imunitatea pentru declaraţii politice”, a explicat premierul.
Emil Boc s-a referit şi la faptul că proiectul de modificare a Constituţiei prevede că răspunderea penală a membrilor Guvernului se stabileşte prin lege organică, eliminându-se aliniatele referitoare la răspunderea membrilor Guvernului.
„În practică au apărut probleme în aplicarea acestui text. În cazul unui membru al Guvernului care nu este parlamentar, cine are dreptul să dispună începerea urmăririi penale? Pentru a prevede în Constituţie unitar, s-a spus că aceste situaţii se rezolvă prin lege organică. Este o situaţie complexă. Parlamentul trebuie să vină să detalieze prin lege organică ce se întâmplă dacă membru al Guvernului este parlamentar, dacă nu este”, a spus Boc.
Proiectul de modificare a Constituţiei prevede că şeful statului se bucură de imunitate pe durata exercitării mandatului, precizarea referitoare la durata imunităţii fiind elementul de noutate, alături de eliminarea trimiterii la imunitatea pentru opiniile politice.