Boc: Scaunul de premier nu e pe viaţă, dacă nu se poate, asta este, las pe alţii să facă treaba

Premierul Emil Boc a declarat, luni seară, la TVR1, că, din punctul său de vedere, scaunul de premier nu este pe viaţă şi dacă nu poate impune cele patru legi ale reformei prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament va lăsa pe alţii să facă treabă.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Boc: Scaunul de premier nu e pe viaţă, dacă nu se poate, asta este, las pe alţii să facă treaba

Boc: Scaunul de premier nu e pe viaţă, dacă nu se poate, asta este, las pe alţii să facă treaba (Imagine: Mediafax Foto)

"Scaunul de prim-ministru nu este pe viaţă, am venit cu bună crediţă de la Cluj să fac treabă. Nu se poate, asta este, las pe alţii să facă treaba, dar vreau să am conştinţa împăcată că, atât timp cât am fost în poziţia aceasta, am făcut tot ce a ţinut de mine să fac reformele pe care le-am semnat în Parteneriatul pentru România", a spus Boc.

Întrebat dacă ia în calcul ipoteza demisiei din funcţia de premier, Boc a spus că Executivul va merge în Parlament pentru asumarea răspunderii pe cele patru legi ale reformei şi "cei care nu doresc nu votează şi cade Guvernul".

Emil Boc a mai spus că nu poate să nu facă reformele de teamă că va cădea Guvernul sau de teamă că mâine va pleca acasă.

"Să ştiţi că un prim-ministru este fericit dacă pleacă acasă într-o perioadă de criză", a mai declarat Boc, precizând că meseria sa este de cadru didactic universitar şi "nu ţine cu forţa de scaunul pe care îl are în prezent".

Premierul a ţinut să precizeze că a venit în această funcţie de la Cluj-Napoca, unde era primar şi simte ca nu s-a mişcat nimic de şapte luni de când s-a instalat Guvernul. "Am făcut toate lucrurile aşa, ardeleneşte, să stabilim termene, să le punem apoi în aplicare. (..) Iată că suntem în coaliţie şi nu am reuşit pe nişte lucruri importante să luăm deciziile pe care le puteam lua definitiv, prin Parlament. Am avut toată disponibilitatea şi buna credinţă şi nimeni nu mă poate acuza că nu am avut, dar acum trebuie să finalizăm cu decizii", a spus Boc.

Prim-ministrul s-a referit, astfel, la cele patru legi pentru care Executivul intenţionează să-şi asume răspunderea în Parlament, la începutul lunii septembrie, şi anume salarizarea unică, cumulul salarii-pensii, învăţământ şi restructurarea aparatului de stat.

De altfel, Emil Boc a ţinut să precizeze că, dacă nu se adoptă legile reformei prin asumarea răspunderii Guvernulului în Parlament, nu se mai justifică Parteneriatul pentru România, documentul pe care s-a clădit coaliţia guvernamentală dintre PSD şi PDL.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu va fi de acord cu asumarea răspunderii Guvernului pe legile educaţiei, Boc a spus că acesta este testul pentru PSD, nu pentru PDL.

"Nu se mai justifică Parteneriatul acesta pentru România dacă nu adoptăm aceste legi despre care am tot vorbit şi care sunt atât de necesare. (..) Testul nu e pentru PDL, testul este pentru PSD să arate dacă doreşte sau nu să realizăm reforma, inclusiv cea pe educaţie", a arătat el.

Premierul şi-a exprimat nemulţumirea pentru tergiversarea adoptării legii educaţiei, deşi despre acest proiect s-a vorbit încă de la începutul anului, o dată cu semnarea Pactului pentru educaţie şi prezentarea raportului Miclea.

"Am venit atunci (după prezentarea raportului Miclea, n.r) cu doamna ministru, la Guvern şi am spus că pe baza acestui Pact vom începe lucrul la legile educaţiei, pentru a avea începutul de an şcolar şi universitar cu legea adoptată. Am atenţionat-o pe doamna Andronescu de mai multe ori că nu se întâmplă nimic. Atenţie, la sănătate se întâmplă reforma, se mişcă lucrurile în administraţie, la educaţie nimic, nu s-a întâmplat nimic. Am luat decizia ca până în 14 august să se finalizeze. Acum ce să mai aştept, alte motive", a spus Boc.

Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici