- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc şi Stolojan au semnat Protocolul de comasare prin absorbţie PDL-PLD
Liderul democrat Emil Boc şi cel liberal-democrat Theodor Stolojan au semnat, luni, Protocolul de comasare prin absorbţie PDL-PLD, la sediul PD din Strada Walter Mărăcineanu.
Boc şi Stolojan au semnat Protocolul de comasare prin absorbţie PDL-PLD
După semnarea Protocolului, Emil Boc şi Theodor Stolojan au semnat şi cererea de înregistrare la Tribunalul Bucureşti a noii formaţiuni politice, Partidul Democrat Liberal.
Emil Boc a declarat, după semnarea Protocolului de comasare PDL-PLD, că semnarea documentului reprezintă "actul care va sta ca şi fundament pentru înregistrarea noii formaţiuni la Tribunalul Bucureşti".
"Cu aceasta, din punct de vedere procedural toate documentele legale în vederea înregistrării Partidului Democrat Liberal sunt înregistrate şi de astăzi vorbim doar de PDL", a spus Emil Boc, adăugând: "Domnule Stolojan, să fie într-un ceas bun!".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL continuă, luni, după semnarea Protocolului de comasare prin absorbţie dintre PDL şi PLD, pe ordinea de zi aflându-se aspecte tehnice ale acestei comasări. Aceasta este prima şedinţă a forului de conducere a noii formaţiuni, la care participă toţi liderii, din fostul PD şi fostul PLD.
Şedinţa va fi urmată de o conferinţă de presă.
Protocolul de comasare dintre PD şi PLD include, în structura de conducere la nivel judeţean a Biroului Permanent, şi funcţia de secretar general adjunct, care în structura naţională nu este prezentă, Vasile Blaga fiind unicul secretar general în BPN de la nivel central.
Potrivit articolului 5 din Protocol, ca urmare a comasării dintre PD şi PLD, grupurile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor ale PD, transformate în PDL, vor include şi parlamentarii independenţi ai PLD.
Protocolul de comasare arată că sumele, bunurile şi contractele deţinute de PLD se transferă în patrimoniul PDL, în termen de trei luni de la data publicării definitive a hotărârii judecătoreşti privind transformarea PD în PDL şi înregistrarea Protocolului de comasare.
Subvenţia primită, potrivit legii, de către PLD, va fi încasată în continuare de PDL.
În articolul 7 se precizează că membrilor PLD şi PD le este garantată continuitatea vechimii în PDL. În acest scop, în termen de 3 luni de la data publicării definitive a hotărârii judecătoreşti de înregistrare a modificărilor, se vor transfera toate evidenţele partidelor comasate către PDL, pentru întocmirea evidenţei cumulate a membrilor noului partid.
Oricare dintre membrii partidelor comasate are dreptul să sesizeze comisia organizatorică pentru unificare, în legătură cu orice neconcordanţă, întrucât, la calculul vechimii membrilor din PLD, se va adăuga şi vechimea ca membru al PNL.
Articolul 8, care se referă la organizarea PDL, precizează că activitatea partidului nou înfiinţat se desfăşoară pe baza Programului politic.
Astfel, alegerile interne din PDL, la nivel judeţean, local, al sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi la nivel naţional se vor realiza pe baza Statutului PDL, în termen de cel mult 6 luni de la data finalizării următoarelor alegeri prezidenţiale.
Până la următoarele alegeri interne, PDL va fi condus la nivel local, judeţean şi naţional, de structuri de conducere tranzitorii.
La nivel naţional, conducerea tranzitorie este asigurată de BPN, Colegiul Director Naţional, CNC, Conferinţa Naţională Anuală şi Convenţia Naţională.
Articolul 13 se referă la structurile de conducere la nivel naţional. Astfel, în perioada tranzitorie, Biroul Permanent Naţional, în structurile lărgite, este format din 50 de membri, dintre aceştia 29 provenind din BPN al PD şi 21 din Biroul Executiv Naţional al PLD.
Structura este formată din: preşedinte, Emil Boc, prim-vicepreşedinţi, Theodor Stolojan şi Adriean Videanu, secretar general, Vasile Blaga, vicepreşedintele pe probleme organizatorice, Gheorghe Flutur, vicepreşedintele grupului de strategie şi coordonare a comisiilor de specialitate, Valeriu Stoica, vicepreşedinţii Raluca Turcan, Liviu Negoiţă, Cristian Boureanu, Sorin Frunzăverde, Florin Popescu, Anca Boagiu, Gabriel Sandu, Mircea Hava, Gabriel Hoinaru, Petru Filip, Cornel Ştirbeţ, Ioan Oltean, Gheorghe Ştefan (cu statut de invitat special), Romeo Raicu, Cezar Preda, Gheorghe Barbu, Gheorghe Scripcaru.
Secretarii executivi ai forului de conducere naţional sunt: Dumitru Moisescu, Mircea Cinteză, Elena Udrea, Mihai Ţăbuleac, Roberta Anastase, Mircea Toader, Dragoş Ujeniuc, Dorin Florea, Petre Ungurean, Costică Canacheu, Dumitru Pardău, Viorel Arion, Sabin Ilieşi, Mircea Iustian, Horaţiu Buzatu şi Viorel Oancea.
Biroul Permanent în structură lărgită se reuneşte în şedinţă lunară şi de fiecare dată când este nevoie. Această structură a BPN are atribuţii de coordonare şi dezbatere.
Biroul Permanent Naţional la nivel restrâns este format din 29 de membri. Din aceştia, 19 provin din fostul BPN al PD, respectiv preşedintele, un prim-vicepreşedinte şi secretarul general, 10 vicepreşedinţi şi 6 secretari, şi 10 membri sunt din Biroul Executiv Naţional al PLD, respectiv un prim-vicerpreşedinte şi 9 vicepreşedinţi.
BPN restrâns se reuneşte în şedinţă săptămânală şi de fiecare dată când este nevoie.
Liderii grupurilor parlamentare, precum şi doi vicelideri, care vor fi membri ai PLD stabiliţi după data comasării, precum şi membrii Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului şi preşedinţii organizaţiilor interne, au statut de invitaţi speciali la şedinţele BPN.
În perioada tranzitorie, la nivel judeţean şi la nivelul organizaţiilor sectoarelor municipiului Bucureşti, se constituie un Birou Permanent, în structură lărgită, format din membrii BPN al PD şi Biroului Executiv al PLD.
Din cele 48 de organizaţii judeţene, 41 de organizaţii vor avea preşedinţi de la PD, iar 7 de la PLD. Judeţele unde lideri vor fi din PLD sunt: Suceava, Botoşani, Neamţ, Vaslui, Argeş, Dâmboviţa şi Teleorman.
În structura Biroului Permanent de la nivel judeţean, structura de conducere, formată din 29 de membri, cuprinde şi funcţia de secretar general adjunct, care în structura naţională nu mai apare, în urma negocierilor din ultima săptămână.
În organizaţiile cu preşedinte de la PD, Biroul Permanent este format din 7 membri PD şi 5 membri PLD. Ceilalţi 16 membri se vor distribui între fostul PD şi PLD, potrivit raportului dintre rezultatele la euroalegeri obţinute de către organizaţiile celor două partide.
În aceste organizaţii, un prim-vicepreşedinte şi un secretar adjunct sunt desemnaţi de PLD. În organizaţiile care au preşedinte PLD, Biroul Permanent este format din 13 membri provenind din fostul PD şi 16 de la PLD. În aceste organizaţii, un prim-vicerpreşedinte şi un secretar adjunct provin de la PD.
În perioada tranzitorie, la nivel judeţean şi al municipiului Bucureşti, plus sectoarele Capitalei, se constituie un Colegiu Director, format din membrii fostului Colegiu Director al PD şi al Delegaţiei Permanente a PLD.
La nivel comunal, orăşenesc, cu excepţia municipiului Bucureşti, conducerea se asigură de un Birou Permanent Local, format din foştii membri PD şi PLD din structurile aferente. La nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ, funcţionează Biroul Permanent Muncipal, format din 29 de membri, cu atribuţii de decizie, potrivit Statutului.
În judeţele în care preşedintele organizaţiei judeţene provine de la fostul PD, organizaţiile din municipiile reşedinţă de judeţ au preşedinte PLD. În aceste cazuri, Biroul Permanent Local este format din 7 membri PD şi 5 PLD. Ceilalţi 16 membri vor fi distribuiţi în raport cu rezultatele europarlamentarelor.
La nivelul municipiului Bucureşti, Biroul Permanent este format dintr-un preşedinte provenit din PD, un prim-vicepreşedinte din PLD şi preşedinţii organizaţiilor de sectoare.
La nivel naţional, Birourile Permanente Judeţene decid structura Birourilor Permanente Locale.
Colegiul Director PDL este format din Colegiul Director PD şi Delegaţia Permanentă PLD.
Articolul 17 se referă la Consiliul Naţional de Coordonare al PDL, care este format, în perioada de tranziţie, de membrii CNC al PD şi membrii Consiliului Reprezentanţilor Naţionali ai PLD.
Articolul 20 se referă la Comisia naţională pentru statut şi litigii a PDL, care este formată din membrii comisiei de statut din PD şi comisia de litigii şi arbitraj de la PLD.
Comisia de revizie şi control se comasează cu comisia centrală de cenzori de la PLD. În aceste două comisii, preşedinţii sunt de la PD, iar prim-vicepreşedinţii, de la PLD.
Organizaţiile de Femei, de Tineret şi de Studenţi sunt formate din structuri reunite ale organizaţiilor partidelor comasate. La fel ca şi în cazul comsiilor de cenzori, preşedintele este de la PD, iar prim-vicepreşedintele de la PLD.
În perioada de tranziţie, trezorierul PDL este George Ivaşcu, de la PD, potrivit Procolului de comasare.
Procolul instituie şi Comisia organizatorică de unificare, înfiinţată în perioada tranzitorie (COU). Aceasta este condusă, la paritate, de Vasile Blaga, Radu Berceanu, Cezar Preda, Elena Udrea, Mircea Toader, Ioan Oltean, Romeo Raicu din partea PD şi Valeriu Stoica, Florin Popescu, Gabriel Sandu, Cristian Boureanu, Marian Hoinaru şi Valentin Mircea de la PLD. Rolul comisiei este de a rezolva toate sesizările făcute de membrii noului partid, PDL, în legătură cu aplicarea Protocolului de comasare a celor două partide.
Cererea de înregistrare la Tribunalul Bucureşti a modificărilor prin care PD şi-a schimbat numele în PDL şi înregistrarea Protocolului de comasare va fi semnată de Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Cezar Preda, Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Florin Popescu, aceasta fiind echipa mandatată de la ambele partide să ducă la capăt înregistrarea noului partid.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO