Boc şi Udrea s-au contrazis cu Mazăre, la Constanţa, pe tema alocării banilor de la Guvern

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial miercuri, 20 aprilie.)

Urmărește
4 afișări

Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, aflaţi, miercuri, la Constanţa, au avut discuţii în contradictoriu cu primarul Radu Mazăre, care le-a reproşat că fondurile sunt alocate de către Guvern cu preponderenţă oraşelor conduse de primari PDL.

Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, au mers, miercuri, la Prefectura Constanţa pentru semnarea unui contract de 16,9 milioane de lei pentru construcţia unei parcări supraetajate în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Constanţei i-a reproşat premierului că Executivul alocă banii pentru subvenţia la energia termică cu preponderenţă oraşelor conduse de primari PDL.

"Domnule prim-ministru, profit de faptul că sunteţi prezent şi ne onoraţi ca să vă înmânez o hârtiuţă. Am aici un număr de hotărâri de guvern, începând cu 15 decembrie 2010, prin care Guvernul achită obligaţiile restante la subvenţia de energie termică. Spre exemplu, în 15 decembrie 2010, Braşov primeşte 516 miliarde (lei vechi - n.r.), Arad - 291 de miliarde, Bacău - 65, Constanţa 0. În 28 decembrie 2010, Bacău primeşte 10 miliarde de lei, Cluj - 35 de miliarde, Constanţa - 0. Şi ultima, în 4 martie 2011, Arad - 73 la sută din suma anuală, Braşov - 56 la sută, Cluj - 44 la sută, Constanţa - 22 la sută. Să ştiţi că avem foarte mari probleme, pentru că restanţa este mare, de 425 de miliarde de lei vechi, aproape 11 milioane de euro, şi ne cauzează un deficit major în buget şi probleme mari privitor la plata gigakaloriei pe care o cumpărăm de la CET, care ne calculează şi restanţe”, i-a spus Radu Mazăre lui Emil Boc, precizând că primăria a plătit mereu în avans partea de 55 la sută pe care o acoperă din subvenţia la energia termică.

"Credeţi că există vreun municipiu în România care să nu aibă restanţe?”, i-a răspus premierul lui Radu Mazăre.

Premierul a susţinut că legea menţionează că Guvernul achită până la 45 la sută din subvenţie, şi nu exact 45 la sută, şi i-a spus lui Mazăre că cheltuiescă banii corect, astfel încât să îi sprijine pe oameni.

"Legea spune că se compensează până la 45 la sută, nu 45 la sută, în funcţie de câte resurse are bugetul şi, evident, ţinând cont de specificul diferitelor CET-uri din România, care au fost predate autorităţilor locale. Există o echipă de experţi care fac aceste analize şi fac repartizări. Dumneavoastră aţi primit probabil în decursul anilor mai mult. De 2009 nu spuneţi nimic, de 2008 nu spuneţi nimic. Pentru că datoriile vin din trecut şi se evaluează global. Restul este şi treaba autorităţilor locale, să nu facă alte lucruri care nu prezintă interes şi să aibă grijă de populaţie. Vă rog să alocaţi banii corect în Constanţa, astfel încât să-i sprijiniţi pe oameni”, a spus Emil Boc.

La rândul său, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, i-a spus primarului Radu Mazăre că în judeţele conduse de PSD, aşa cum se întâmplă şi la Constanţa, Consiliul Judeţean distribuie fondurile cu preponderenţă către primăriile PSD.

"Dacă vă uitaţi pe alocările Consiliului Judeţean Constanţa către primăriile din judeţ, din banii primiţi de la Guvern din cote defalcate avem o alocare de 6,04 la sută către primăriile PDL, în timp ce către primăriile PSD au plecat 76,23 la sută din suma primită de la Guvern, iar către primăriile PNL, 16,73 la sută din cotele defalcate”, a spus Elena Udrea.

De asemenea, ea a precizat că MDRT gestionează un program de reabilitare de drumuri judeţene de interes local şi de construire a reţelelor de apă şi canalizare, iar din fondurile alocate pentru aceste proiecte majoritartea banilor ajung tot către primăriile PSD din judeţul Constanţa.

"Primăriile PDL din Constanţa au primit 11,31 la sută din banii care au plecat către Consiliul Judeţean pentru a fi direcţionaţi pentru proiecte de reabilitări de drumuri, iar 83,47 la sută către primării PSD. În ceea ce priveşte alocarea banilor pentru lucrările pe apă, situaţia arată la fel: 76,56 la sută către PSD şi 23 la sută către PDL. Deci cam aşa arată împărţirea fondurilor care vin de la Guvern dacă luam în calcul Consiliul Judeţean Constanţa, condus de PSD. Dacă domnul primar Mazăre s-ar înţelege mai bine cu colegul său de partid, poate că aşa ar mai reuşi şi primăria să-şi mai acopere din datoriile pe care le are", a afirmat Elena Udrea.

Radu Mazăre i-a replicat ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului amintind că majoritatea primăriilor din judeţul Constanţa sunt conduse de PSD, astfel că din acest motiv cea mai mare parte a banilor pleacă către primăriile PSD.

"La un simplu calcul reiese că fondurile au fost împărţite de către Consiliul Judeţean judicios. Pentru că în Constanţa 80 la sută din primării sunt PSD. Dumneavoastră spuneţi că 76 la sută din bani s-au dus către primăriile PSD, dar vă informez că în Constanţa PSD are 46 de comune şi PDL-ul are 6. Deci au fost împărţiţi judicios”, a mai spus Radu Mazăre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici